Komondor bátorságpróba, miért is? | HJCH Kulcsi Komisz Bori Története | Jászberény Munkaverseny | Képes fesztivál-beszámolók| Kiállítás egy tenyésztő szemével!

Komondor bátorságpróba, miért is?

(Ezt a beszámolót,eredetileg a Kohári Pisti blogjára írtam. Remélem, nem zavaró, ha ide is felteszem.)

Partizer Csaba vagyok, feleségemmel, Kara Ágival 2006-ban vettük komondorjainkat, 1 kant Jászkiséri Kócos Gyalut és 1 szukát Viharsarok Puszta Zsuzsit. 2007-ben alapítottuk a kennelünket a Kulcsi Komisz kennelt. Addigra kutyáink teljesen megváltoztatták az életünket. Imádjuk őket és nagyon sok mindenre megtanítottak minket. Kennelünk alapítása után, már azon gondolkoztunk, hogy még egy szukával bővíteni kéne az állományt. Ekkor értek a meglepetések. Több kutya megfordult nálunk, de mindegyikkel volt olyan probléma, ami miatt elajándékoztam őket és nem tettem be a tenyésztésbe őket. Főleg idegrendszeri és mozgásbeli gondok adódtak. Félősek voltak, nem volt bennük semmiféle tartás, ami jellemzi a jó komondort. Ilyen kutyák nekem nem kellenek. Akkora már tudtam, hogy milyen komondor kell nekem! Olyan kutya kell, amit az őseink sem hajtottak volna el a gulya mellől. Csak ilyen kutyákkal szeretnék tenyészteni, vagy ilyeneket kitenyészteni.

Sokkal fontosabbnak tartom a kiváló idegrendszert, munkabírást, mint a kiállításokon szerzett címeket. Kiállítással sok bajom nincs, hiszen ott tudjuk megmutatni a kutyáinkat, de a bíró mindig csak a külső alapján tud ítéletet mondani a kutyáról néha talán nem is szubjektíven. 5 m2-es ringben hogyan lehet mozgást megállapítani? Idegrendszeri vizsgálat abból áll, hogy megharapja-e a bírót vagy sem. Szerintem, az idegrendszeri vizsgálatra is szüksége van a tenyésztőnek mielőtt beállítja kutyait tenyésztésbe. Ha nemcsak a CACIB címekre hajt. Párszor beszélgettünk Nagy Zsolttal (Balházi) ő ajánlott a Kuvasz klub által végrehajtott semlegességi és bátorság próbát. Mikor megnéztem a videót a kutyáiról elhatároztam, hogy mi is megyünk a következőre. 2 kutyát vittünk: Gyalut és Zsuzsit. Nagyon izgultam, bevallom, féltem az eredménytől. Váli Peti és a Zsolt nyugtatgattak, hogy én legalább elhoztam a kutyáimat felvállalva az esetleges csalódást is.

Mikor bementünk a kuvaszok közé Zsuzsi kutyám rögtön bemutatkozott, majdnem elkapta az egyiket. Gondoltam is, hogy Zsuzsival nem lesz gond, otthon mindig ő mutatja magát jobban ő az aki rögtön pattan és fogadja a betolakodó jelölteket. Most is ő volt az aktívabb jobban mutatta magát, mint Gyalu. Gyalu itt is és otthon is nagy nyugalomban szemlélte a dolgok történését,csak akkor pattant fel amikor tényleg oka volt rá. Gyalutól azért tartottam,mert nem tudtam eldönteni,hogy a látszólagos nyugalom amit áraszt a kutya hogyan változik mikor dolgozni kell élesben.

Semlegességi teszten simán vettük, vagy döntöttük az akadályokat (dobozokat nem átugrották, hanem átgázoltak rajta). Bátorságpróbán Gyaluval mentem először. Körben többen voltunk, a segéd először „felpörgette” a kutyákat. Kuvaszok mikor meglátták a segédet már némelyik őrjöngött. Gyalum meg ásított… Amikor oda ért a segéd hozzá egy pillanatokon belül felpörgött! És már ugrott is rá! Hihetetlen érzés volt érezni és látni,hogy azt a kutyát amit én neveltem azt csinálja amit a komondornak csinálni kell ilyen helyzetben (azt éreztem,hogy megvédene az élete árán is). Felmérte a helyzetet, és amikor kellett, a legkisebb félelem jele nélkül támadott. Szembetámadáskor (egyedül voltunk a ringben a segéddel) még harciasabb vehemensebb volt a támadása. Szó szerint repült a segéd felé, és nem karra ment. Úgy meglepett engem is, hogy úgy megrántott, majdnem elérte az áldozatát. Utána jött az egyedüli munka, ott sem ijedt meg, nem ugatott feleslegesen, nem őrjöngött, mint a kuvaszok v.mint a Zsolt kutyája, amikor elérhető közelségbe ért az ember támadott. Nagyon meg voltam elégedve vele, nem is gondoltam volna, hogy mi is rejtőzik benne. Zsuzsival mikor bementünk valami hasonlót vártam tőle is, de ő nem volt olyan határozott. Azt éreztem,hogy nem mindig érti a helyzetet meglepődött a segéd támadásán, kicsit lassabban reagálta le, mint a Gyalu. Ő is fogott és támadott, de nem volt benne akkora hév, mint a Gyaluban. Nem volt rossz vagy félős, csak a Gyalu jobb volt. Pedig azt hittük, hogy ő lesz a jobb.

Nagyon örülök, hogy elmentünk és másoknak is ajánlom, hátha utána nemcsak a külsőt nézik, hanem a belső értékeit is fontosnak fogják tartani a kutyáiknak. Fontosnak tartanám, hogy a tenyészszemléinket mi is hasonló próbákkal kötnénk össze. Azok a tenyésztők, akik fontosabbnak tartják az ősi komondor értékeket, mint a külsőt, ők is tudnának válogatni a tenyészkanok v. a szukák között.

Azt megígérhetem, hogy én csak kipróbált kutyákkal fogok tenyészteni!

Remélem, nemsokára a HKK-ban is találkozunk ilyen tenyészszemlékkel, mint amilyen mi is voltunk!

Köszönöm a Kuvasz klubnak a lehetőséget és a baráti fogadtatást! Hatalmas és tanulságos élmény volt!

Kulcsi Komisz Komondor

HJCH Kulcsi Komisz Bori Története

(Kedves barátom, Kohári Pisti kért,hogy írjak a Boriról a blogjára. Ha már megírtam, ide is felteszem.)

 

Lehet, nem jó a cím, mert a kennelünk története egybefonódik ezzel a „jól sikerült” kutyának eddigi életével. Nem tudom ott kezdeni, hogy született 2009… Vissza kell tekintenünk 2006-ra, mert ott a lényeg!

Feleségemmel, Kara Ágival elhatároztuk, hogy a házunk és értékeink védelmét komondorokra szeretnénk bízni. Ezért 2 kutyát vásároltunk, Jászkiséri Kócos Gyalut és Viharsarok Puszta Zsuzsit. Ha már párba vettük a kutyákat szerettük volna,ha kiskutyák is születnek. Komondorjainktól csupán azt vártuk el, amit olvastunk a hivatalos standardban. Rendíthetetlenül bátor, családdal végtelenül toleráns…stb. Érdekes,de a kutyáink szinte tökéletesen megfeleltek a standard leírásban olvasottaknak. Szerintem Zsuzsiról mintázták a KOMONDOR standardot!

Lelkesen tervezgettünk. Milyen csodát fog látni a komondoros világ! Igen ám, de hiba csúszott a tervezgetésbe: Zsuzsinak két foga nem „jött le”! Hiába a gyönyörű, bátor és mindenben a “leg-leg” kutya a szigorú standard nem engedte a tenyésztésbe vonását. Mivel mi akkor és most is az egyenes és őszinte tenyésztés hívei vagyunk. Nem titkoltuk a problémát, ezért a kutyának mai napig nincs tenyészszemléje! (Hiszem, hogy csak a tenyésztők közötti őszinte párbeszéd segíti a komondort. Egyedül tenyészteni nem lehet, titkolózva meg pláne!) A tenyésztésről nem akartunk lemondani, elkezdtük vásárolni a szukákat. Ekkor jött a fekete leves… Találkoztunk mindennel, diszpláziával, félősséggel, törpe mérettel. Igaz, ezeknek a kutyáknak szinte mindegyike a jelenlegi szabályok szerint simán átment volna a tenyészszemlén. De nekünk a KOMONDOR a mérce! Közben történt egy kis baleset!

Gyalu és a Zsuzsi összehoztak egy 10 kis komondorból álló almot! Nem érdekelte őket a TT. Mind a 10 kiskutya gyönyörű nagy kutyává nőt és láss csodát mind K.K fogazatot hozott! Mivel ezek a kutyák mind hordozzák magukban azt, amit mi szeretünk a komondorban elhatároztuk, hogy nem érdekel senki és semmi! Tenyésztünk olyan komondort, ami nekünk is tetszik!

Mivel sem akkor, sem most nem szórják a tenyésztők az infókat a tenyészkanjaikról, eléggé beszűkült a választás: vagy a Gyaluval fedeztetek, vagy a szomszédunkban nevelkedett Almádi Hársasúti Flokival. Erről a két kutyáról tudtam, hogy bátrak és egészségesek. Fontosnak tartom, hogy ne csak „küllemre” tenyésszünk! Legalább olyan fontos a komondor belső értékeinek a figyelembe vétele! Elhatározásunkat tett követte! Zsuzsi tüzelt, Floki fedezett, született 8 kölyök! Köztük Kulcsi Komisz Bori.

Első pillanattól azt néztem, hogyan viselkednek az alomban. 4 hetesen már látszottak az erőviszonyok. Választásom nem a legnagyobb, legszebb kutyára esett, hanem a legvagányabbat kerestem.

Úgy etettem őket, hogy versengeniük kelljen! Nem a legerősebb kutya a legjobb! Az, aki akkor is visszamegy és küzd, ha előtte megverték! Egy kan és két szuka volt ilyen! Kitartóak, bátrak és rámenősek voltak már 6-8 hetesen. Kulcsi Komisz Böske Kohári Pistihez került, pont azért, hogy ne tűnjön el, Bori nálam maradt.

Mi szeretünk kiállításokra járni. Sok emberrel találkozunk és mindenkitől tanulunk valamit. A kutyákat, ha máshogy nem is, de küllemben össze tudjuk hasonlítani. Bori 9 hónaposan már gyönyörű volt! Tiszta anyja! Erős felépítés, kiváló mozgás, jó szőrminőség jellemzi! Tudatosan azokon a kiállításokon veszünk részt, ahol sok komondorra lehet számítani. Debrecenben 9 (!) fiatal szuka közül lettünk az elsők, másnap a komondor speciális CAC kiállításon talán még többen voltunk, ott szintén HPJ címet szerzett a Bori. Jött Komárom, Székesfehérvár szintén HPJ és BIS-re javasolt címeket szereztünk. Így túl is szárnyaltuk a 3 HPJ kritériumot,meg is lett a HJCH bizonyítvány. Komáromban azért a komondor fesztivál legszebb fiatal címét is begyűjtöttük. Kiállítók és a bíró úr (Kórozs András) is úgy gondolták, hogy Kulcsi Komisz Bori a legszebb.

Legutóbbi kiállításán Devecserben, már növendék osztályban a K1 CAC címet is bevasalta. Ezzel a győzelemmel, egy figyelemre méltó győzelmi sorozatot tudunk a hátunk mögött: 6 kiállításból 6 győzelem! Mindez szép, de a lényeg: Boriban KOMONDORVÉR FOLYIK!!! Úgy érezzük, hogy tenyésztői munkánk első sikerét vele elértük. Olyan kutya kezd lenni, amit szerettünk volna! Remélem, nemsokára Bori is bizonyíthatja bátorságát a munkaversenyeken és az életben is úgy fog szerepelni, mint a tanító mesterei Gyalu és Zsuzsi!

Ui.: Zsuzsi kutyánkról időközben bebizonyosodott, hogy szerzett és nem öröklött foghiánya van. (Lehet, ezért nem lett 18 kölyökből egy sem foghiányos?)

Jászberény Munkaverseny

Bevezető:

Komondort mint nemzeti örökségünket kötelességünk megóvni, olyannak megtartani amit az őseink kitenyésztettek és ránk hagytak! Ezért is fontos nekünk,hogy a Komondort nemcsak küllemben,hanem belső értékeiben is megőrizzük a következő generációknak.

Partizer Csaba

2010. 05. 08-án rendezte meg a Hungária Kuvasz Klub Jászberényben a pásztorkutyák részére kidolgozott használhatósági felmérését.

komondor_batorsagteszt1Már írtam róla, hogy ezen részt vehet tulajdonképpen mindenki, aki szeretné kipróbálni kutyája képességeit. Tehát nem csak kuvaszok részére kitalált munkaképesség tesztről van szó!

Pishoff Ferenc nemzetközi őrző-védő teljesítmény bíró, az őrző-védő teszt mintegy bevezetőjében, a nézőknek, és a gazdiknak is külön kiemelte, hogy nem azaz elsődleges cél, hogy a kutya megharapja a segédet, hanem, hogy lássa, hogy benne van a kutyában a területe megvédésére való törekvés.

 

Zsóri Zsolt igyekezett minden kutyából kihozni a maximumot!

komondor_batorsagteszt2Ha nem hátrál, nem mutat félelmet, de nem támad, akkor azt a kutyát jónak ítélik meg. Cél, a félős, és a túl agresszív kutya kiszűrése.

A használhatósági teszt, éppen ezért nem csak az őrző-védő munkából áll, hanem azt megelőzi egy úgynevezett semlegességi próba is. Az őrző-védő teszt után pedig nézik, hogy a kutya milyen gyorsan áll vissza nyugalmi helyzetbe.

A cél az, hogy a kutyában benne levő őrző hajlam a felszínre kerüljön. Az itt megjelent kutyák többsége, nem képzett kutya, némelyike soha nem találkozott hasonló szituációval, főleg nem számukra idegen területen. Ennek ellenére a legtöbb kutya igen határozottan dolgozott. Pishoff Feri a végén, külön megdicsérte a három bemutatott komondort, Viharsarok Puszta Zsuzsit, Jászkiséri Kócos Gyalut, és Baliházi Cukorfalatot a kiváló teljesítményért.

komondor_batorsagteszt3komondor_batorsagteszt4komondor_batorsagteszt5Az őrzőmunkában ez a három kutya végzett az első két helyen, Gyalu és Falat holtversenyben másodikok lettek.


 

Számomra külön öröm volt látni, hogy a kuvaszok is milyen sokat mutattak, sokkal több jó kutyát lehetett látni, mint egy évvel korábban.

kuvasz1kuvasz2Jászberényben számukra külön CAC kiállítás is volt, és az ott fajta győztes kuvasz, az őrzőteszten is kiválóan szerepelt. Itt külön volt értékelve maga a munkaverseny, melyen a komondorokkal részt vettünk, és a kuvaszoknak a tenyészszemléhez kötött munkaképesség felmérés.

A versenyen több feladat volt, kicsivel nehezebb a kutya számára.

(Tavaly a kuvasz klub által meghirdetett munkaversenyt, így az év legbátrabb kuvasza címet Jászszépe Hűség nyerte el.)

kuvasz3kuvasz4Azért volt jó ezt látni, mert sokan mondják, hogy a küllemben általában győztes egyedek nem felelnek meg a munka elvárásainak. Látható volt, hogy egy küllemében igen mutatós kutya mennyire jó képességekkel is rendelkezhet, tehát valóban megtestesít egy elérhető tenyésztési célt.

Összességében tehát Jászberényben egy igen jó hangulatú, kiválóan megrendezett kiállításon vehettünk részt, és külön öröm számunkra, hogy megmutathattuk komondoraink munkaképességét.

komondor_batorsagteszt6komondor_batorsagteszt7komondor_batorsagteszt8komondor_batorsagteszt9komondor_batorsagteszt91komondor_batorsagteszt92komondor_batorsagteszt93

 

Szerző: Nagy Zsolt, Baliházi Komondor kennel


Képes fesztivál-beszámolók

Képes beszámolónk a Hungarikum Fesztiválról, 2013., Szeged

Képes beszámolónk a Komondor Fesztiválról, 2015., Tata


Kiállítás egy tenyésztő szemével!

Hevesi Portámkincse Boglya komondorunk újra bizonyított!

Gondoltam, ezt a címet adom majd a posztnak és élménybeszámolónak, ami a 2016. június 11-i, HKK salföldi kutyakiállításról készült. Miért ne adhatnám? Hiszen Boglya Nyílt osztályos kan elnyerte a CAC címet és a végső összevetésben is diadalmaskodott, ő lett a KFGY/BOB!

De nem ez nem volt ilyen egyszerű! Kiállításra el sem akartunk menni, mert messze van. Autózzak 300 km-ert egy K3-ért? Lenne jobb dolgom is! 1000 éve nem pecáztam, pedig kiváltottam az engedélyemet. Szegény vitorlázó repcsim a hangárban porosodik, be kéne fejeznek 1-2 dolgot a ház körül, Haraggal dolgoznom kéne… Igazság az, hogy ez az egyik legrangosabb Komondoros kiállítás az évben. Több mint 30 komondorra lehetett számítani. Ezért úgy voltunk vele, hogy a halak még úszkáljanak, majd vasárnap kifogom őket, remélem nem lesz jó rep. idő és a Harag legalább pihen egy kicsit. De nekem meg kell néznem azt a 30 komondort! Azért neveztünk Boglyával, hogy ne menjünk kutya nélkül.

Előző hétvégén (2016. június 3-5.) volt a Budapest Grand Prix kiállítás, ahol szintén Boglyával versenyeztünk, és a 3 napos kiállításon eléggé elfáradtunk. A budapesti kiállításra fürdettem, Salföldre nem mertem fürdetni, nem akartam tönkre tenni a szőrét a kutyámnak. Úgyis csak nézelődünk! 😉 Azért alul megmosdattuk, mert 3 szuka tüzel éppen körülötte, 2 szuka pihen, 1 még fiatal a párosításhoz, de a szaguk ingerli a kanokat, akik ilyenkor kifejezetten illatosak tudnak lenni “ott alul”. Szóval, hogy Salföldig kibírjuk a “kanszagban”, azért mosakodott Boglya. 😉

Szerencsés utunk volt, habár én nem értettem egyet a navigációval és másfelé mentünk, kicsit el is tévedtünk, de odaértünk. Itt is köszi Vajányi Évi, hogy pánikoltattál, hogy nem fogunk így odaérni… Szegény motoros még mindig mossa az alsót miattad! Ági az úton csak annyit mert megjegyezni: “- Ha így megyünk, be fognak hányni a kutyák és te fogod takarítani” kutyák, mert vittük Motyót a szálkás tacsinkat is, a “patkány killert”. Kis piszok mindig megszökik, ha hosszú időre elmegyünk otthonról, így biztos ami biztos, jött velünk. Lényeg a szerencsés megérkezésen van! :-)

Már ott voltak Katikáék (Hevesi Portámkincse Kennel), Boglya tenyésztői, akik foglaltak helyet nekünk árnyékban! Persze Éviék is, akik eljöttek kirándulni és szurkolni nekünk, vagyis Boglyának. Rendesek voltak a fiúk, segítettek kipakolni. Ez nem olyan egyszerű, ketrec, 2 kutya, kaja, pia, székek, fél háztartás, csak a tacsi oltási könyve maradt otthon, ami miatt be sem mehettünk volna, de mákunk volt, mert nem ellenőrizték a bejáratnál. Biztos megbíztak bennünk, hogy nem viszünk veszett tacsit egy magyar fajta kiállításra. 😉 Tévedtek, de mindegy, megoldottuk!

Lepakolás után én mindig körbemegyek, próbálok minden Komondorost üdvözölni, meglesem már itt a kutyákat, beszélgetünk, pletykálkodunk, ez a legjobb része a kiállításnak! Sajnos egy kedves ismerősömnél elpusztult egy alom, próbáltam beszélgetni vele, hogy legközelebb hogyan csinálja, de nem az ő hibája volt, sajnos ilyesmi megesik. Ilyenkor mindig elgondolkozom, hogy milyen nagy probléma a Komondor nehéz szaporítása, tenyésztése… Ezután már csak az azonosító számok felvétele, katalógus felvétel, késő sporttársak sportszerű megvárása után már kezdődhet is a verseny!

Vinnai András volt a bírónk. A legtöbb bírót kedvelem, nagyon ritkán érzem azt, hogy “direkt lehúznak”, de azért előfordul… Nem lennék bíró! Szerintem nagyon nehéz feladat. Nagyon kell érteni a kutya, és azon belül a bírált fajta anatómiájához. Nem szabad, hogy 1-1 jó tulajdonság elvigye a szemet. Észre kell venni a kutyák hibáit is. Azonkívül, a “gazdák, tenyésztők egy külön állatfajta” őket úgy kezelni, hogy ne sértsük vérig őket, de el tudjunk vonatkoztatni a “kinek a kutyája” problémakörtől, szinte lehetetlen. Nem is hibáztatom őket, ha ez nem sikerül. Kezdő kiállítóknak üzenem, hogy:

hallgassák meg a bírálatot, ne vegyenek semmit a szívükre (ez persze nem lehetséges), és tanuljanak! Mindig kell tanulni, ha tenyészteni is szeretnének, akkor pláne.
A tenyésztők pedig ne a kiállítási eredményeket nézzék (na jó, csak egy kicsit), hanem azt, hogy a céljaik elérése érdekében milyen egyedeket vonnak tenyésztésbe. Nem mindig a Győztes kutya vagy annak a kölyke lesz a célunk megvalósításának az eszköze. Komondor esetében használhatóság, egészség, kezelhetőség talán fontosabb mint a küllem! Ha egy kiskutyát eladtok és az egészséges, kezelhető, családszerető, használható (jó házőrző lesz), akkor senki nem fogja visszavinni és szapulni téged és a fajtát, hanem szeretni fogják a kutyát, még akkor is, ha nem lesz champion. Ha a családok jó kutyákat kapnak, jó hírét keltik a fajtának, és a Komondor újra megérdemelt helyére kerül!

Visszakanyarodva az ominózus kiállításra. Elég lovagiatlan módon, de a kiállításokon a fiúk kezdenek.
Bébi, kölyök, fiatal, növendék, nyílt és győztes osztályok vannak. Bébi és kölyök osztályban “csak” ígéretes vagy nagyon ígéretes címet kapnak a kutyusok. Igazi verseny a fiatal osztályban kezdődik!

Szerintem ez a legfontosabb osztály! Itt látjuk a jövőt! Ezek a kutyák már elég érettek ahhoz, hogy megmutassák mi is lesz belőlük, tudunk következtetni a jövő évi almok minőségére is.
Ezen a kiállításon nagyon erős mezőny volt a fiatal kanokból. Nem értettem egyet elnök asszonyunkkal, aki a kiállítás végén azt nyilatkozta, hogy a szukák jobbak voltak. Nekem a fiatal kanok tetszettek igazán.
Itt 2 Kulcsi Komisz fiatal kant is vártunk, de az egyik megbetegedett, a másiknak a gazdia családi program miatt nem jött el. Nagyon sajnáltam, mert én is láthattam volna konkurenciában, hogy hogyan is dolgoztunk tavaly, hogy sikerültek küllemben kutyusaink.
Ebben az osztályban nagyon tetszett T. Melindának egy fiatal kanja. Nagyon szép és nagy “kanos” feje van! Vannak hibái, mint minden kutyának, de még fiatal, remélhetőleg kinövi, amit ki lehet. Összességében a feje mindent vitt nálam és ő is nyerte meg ezt az osztályt. Sokszor elhangzott a bírónk szájából, könnyűek a fejek! Ezt én is látom és tapasztalom és ezért volt üdítő ez a fiatal kan. Viszont halkan megjegyzem, hogy 5-6 éve, mikor még voltak “kanos fejű kanok”, azok miért lettek mellőzve? Emlékszem egy MKU Fátra nevű kutyára és Bekére, nekik gyönyörű igazi káposztafejük volt. De hiába vitte őket kiállításra a tenyésztőjük, Fátra 12 Res.CAC -ot kapott, soha nem nyert. Biztos voltak hibái, de így tűnnek le tulajdonságok, amit most visszasírunk…

Sajnos a kiállítások jobban befolyásolják egy fajta fejlődését, mint amire gondolunk. Na ez a másik oka, hogy nem lennék bíró! 😉

Növendék osztályban egyetlen indulóként Kulcsi Komisz Uriel indult. Nekünk tetszik ez a kutya, fogunk is vele tenyészteni. Főleg úgy, hogy már a szülei is a kezembe születtek, sőt, a nagyszülei is az udvarunkat őrzik! Ezért tudom, hogy mire számítsak tőle. Urielnek nagyon szép mozgása van, szikár, magas felépítése, szép feje, feszes, egyenes háta. Végtagok szabályosak, nem franciázik.. stb. Ha megjön rajta a szőr, és tanul egy kis ringdresszúrát, nagyon szép kiállítási karrierje lehet. Különben nagyon emlékeztet Mátyás Király Udvari Nyalka “Betyárra”. Ő volt ilyen, sajnos már nem él, de 6-8 éve ő volt a kiállítások sztárja!

Következő osztály a Nyílt Osztály! Ebben voltunk mi is érdekeltek. Erre azt szoktam mondani, hogy ők a jelen, nekik kell alkotni a fajta gerincét. Ha ez az osztály erős, akkor rendben van a fajta. Szerintem erős osztály volt, remek konkurencia volt nekünk. Mikor végig néztem a nyílt kanokon, nem gondoltam volna, hogy nyerhetjük ezt az osztályt. Ráadásul különböző típusú kutyák voltak a ringben. Tetszett Kalapács Lacinak PGY. Tenkes kutyája, de M. Anita, ATŐ Bekecs kutyája is remek. Hasonló felépítésű, mint a mi Urielünk.

Kívülállók biztosan azt látják, hogy milyen nyugodtak ezek a kanok, már-már flegmatikusak, de elmondhatom, hogy belülről nem ilyen a kép. Érezni minden kutyán, hogy feszült, sok a hörgés, Boglya is nehezen volt fogható. Hiába ezek domináns kanok, sokat tanítottuk őket, jól kezelhetőek, de azért komondorok! Kiállításon nem megengedhető, hogy egy kutya ne legyen jól kezelhető, aki kiállításra akar járni annak nem elég ha van egy szép kutyája, azt erre a környezetre fel is kell készíteni, tanítani, szocializálni kell. Ez nem azt jelenti, hogy puhány legyen a kutya, csak meg kell tanulnia viselkedni! Otthon persze fogjon, mint a satu!

Nagyon alapos bírálatot kaptunk, András lehetőségekhez képest sokat futtatott minket. Olyanokat mondott rólunk, hogy azt hittem kapunk egy NJ-ot és viszlát! De azért kaptunk dicséretet is! Ideges voltam, meleg volt, Boglya olyan volt mint egy telivér mén, én pedig izzadtam, mint egy igásló, de a végén csak mi és Anita Bekecs kutyája konkuráltunk a CAC címért, amit nehezen, de megkaptunk! :-)

Következett a Győztes Osztály! Király kategória, ők már igazi bajnokok a Show területén. Itt 3 kan versenyzett. HCH Vagány-Vili von Thüringen, HCH Hevesi Portámkincse Betyár (Boglyánk testvére), HCH Solt Óhungarikum.
Csak annyit írnék, hogy Solt lett a CAC. Itt már bíró legyen a talpán, aki eldönti a helyes sorrendet! Ráadásul tapintható volt a feszültség a gazdák között is, itt már annyi munka van egy kutyában, hogy nehéz elfogulatlannak lenni…

Természetesen a szukákat is próbáltam figyelemmel kísérni. Nagyon helyesek és ügyesek voltak a bébi és a kölyök szukák. Legjobban itt is a fiatal szukák érdekeltek. Itt is elég nagy volt a kontraszt, különböző típusú szukák versengtek. Volt nagyon kanos szuka is, én ezt a típust annyira nem kedvelem, jobb szeretem ha egy lány az lányos a fiú az fiús. Másodlagos nemi jelleg nagyon fontos szerintem. Kiemelném megint T. Melinda szukáját aki szép fejével nyílt természetével, belopta magát a szívembe. Ringen kívül kedvesen csipkedett is a kutyus, követelve a simogatást tőlem. Úgy gondoltam, hogy ő nyer, de Vinnai András, Kendereskerti-Köves Bejkének ítélte a HPJ címet. Természetesen Bejke is remek kutya!

Növendék osztályban, Czimbalmos Csaba barátom saját tenyésztésű szukája szerepelt. Mundzuk-Ebe Acsa nevű szuka remek felépítésű, kiváló mozgású, kissé vékonyabb felépítésű szuka. Biztosan “kitellik” majd, ebben nem kételkedem. Ennek a kutyának nálam van a húga. Ebben a kutyában az érték nem a kiállítási eredményekben van! Mamájuk egy Szabóréti Boróka nevű komondor. Ő egy gödörben fialva, hozza elő a 9-10 kölyköket amit önállóan nevel! Mikor arra írtam, hogy milyen nehéz szaporítani, tenyészteni a komondort az ilyen jól nevelő szaporodó szukák nagyon fontosak! Arról nem is beszélve, hogy Acsa apukája, mamája, testvére, nagybácsikája mind-mind HD-A minősítésű csípővel rendelkeznek. Ezért ha javítani akarunk a szaporodáson az egészségen és még szép komondort is akarunk , akkor az ilyen szukák nélkülözhetetlenek!

Nyílt osztályban igazán egy szuka ragadott jobban magával. Nem azért mert a többi rossz lenne, szerintem ennek volt a legjobb mozgása, anatómiai felépítése szerint én az ilyen szukákat nagyon kedvelem. Ő pedig Kisgesztelyi Harcos Gina volt. Ami nekem meglepetés, hogy a szomszéd falumban Adonyban lakik a gazdájával. Én erről miért nem tudok??? Biztos, hogy meglátogatom őket ha lehet, és megnézem munkában is a kutyát, nagyon érdekel. CAC ha jól emlékszem végül nem ő lett, hanem ATŐ. Alma nevű kutya.

Győztes osztályban Andaházi Tanyák Őre Ancsa konkurált egy Szerbiából érkező Lorita nevű szukával. Ancsa lett a CAC. Ancsa nagyon erősen “üt” az apjára, Pasa von Thüringenre. Nekem küllemre tetszik…

Volt Nyírt osztályunk is! Ez azért fontos, mert ebben az osztályban indulhatnak a megnyírt komondorok is. Tavaly került be a klub kiállításokon ez az osztály, nekem tetszik az ötlet, remélem később több induló lesz itt is.  Ebben az osztályban egy nagyon szép, Matyóföldi Kócos Ancsa nevű komondor indult. Gratulálunk neki is.

Következett a végső összevetés a fajtagyőztes címért! Mielőtt beléptünk a ringbe a sok szép osztálygyőztes komondor közé, súgtam is Boglyának, hogy nyugi csak szépen, az is óriási megtiszteltetés, hogy egyáltalán itt lehetünk. Boglya nagyon okos, érti – megérzi minden rezdülésemet, iparkodott a maga módján a legjobban viselkedni. Többé kevésbé sikerült is, de hát nagyon szorosan voltunk több kan között, amit azért néha szóvá tett.

Csak arra emlékszem, hogy koncentrálok a kutyára, sokan tapsolnak, futunk körbe-körbe, és egyszer csak odalép hozzánk András, hogy ma Ő a győztes. Rögtön nem is fogtam fel, körbenéztem: ott volt Solt, Alma és a többi remek Komondor, és mi nyertünk?!

Volt már több HFGY címünk, de ilyen rangos versenyt még nem nyertünk. Kívánom minden sporttársnak, hogy sikerüljön nekik is az, ami nekünk most sikerült!!!
Köszönjük a Hevesi Portámkincse kennelnek Boglyát és barátainknak a támogatást, elsősorban Vajányi Éváéknak és Besenyei Katikáéknak.

Kulcsi Komisz Komondor Kennel
Partizer Csaba