Élő mini webkameránk

Komondor kiskutyáink

 
Nagy mérethez klikk ide!

Kulcsi Komondor fotók
Idézetek

Nem mindig elegendő az állatszeretet ,hogy kikerüljük a tenyésztés zsákutcáit. Amennyiben túlságosan emberiesítő szemüvegen keresztül nézzük a kutyáinkat, olyan küllemi és pszichikai változásokat hozhatunk létre, amelyek számukra hátrányosak lehetnek, s amelyek csakis saját tenyésztési elképzeléseinknek, jobban mondva hóbortjainknak felelnek meg! Ebben az esetben pedig már nem a kutyák jólétéről való gondoskodás, hanem a saját érdekeink kerülnek előtérbe!

— Dr.Szinák János – Dr. Zsolnay Mikós
Komondor az én szememmel

"...Pár tenyésztő - köztük én is -, felismertük, hogy a szőrköntös alól kezd eltűnni az „igazi komondor”. A tanyákon már nem a komondort tartják, mert nem elég „fogós”, bátor kutya. Megnyugtató, hogy a tenyésztők többsége újra a komondort akarja látni a bunda alatt! Újra feltűntek azok az egyedek, akiket az őseink sem csaptak volna el a gulya mellől. Büszkén állíthatom, hogy a mi tenyészetünkben is vannak a régi és a mai idők elvárásainak is megfelelő kutyák.

XXI. századi küllem egy egészséges, igazi pásztorkutyát kell takarjon! Komondor fajta csak akkor maradhat fent, ha a XXI. század kérdéseire megfelelő választ ad! A pásztorkutyákra jellemző intelligencia, egészség, bátorság, munkaképesség, családhoz való ragaszkodás és szeretet kell jellemezzen egy jó Komondort!" (Partizer Csaba)

Komondor a családban
Bemutatjuk a KOMONDORT!
Kategóriák

Kölyökválasztás a Kulcsi Komisz Komondor Kennelben

Előző posztomban a szülőkről, dokumentumokról, egészségügyi szűrésekről írtam. Mivel a papírmunkán és a szülők megtekintésén túl vagyunk, jöjjön a legizgalmasabb rész: maga a kölyökválasztás!

Ezen a ponton már izgatottak vagyunk, hiszen eljött a pillanat, hogy egy családtagot, vagy egy munkatársat válasszunk, remélhetőleg hosszú és örömteli évekre… De ne húzzuk tovább, sétáljunk ki az alomhoz!

Mit is kell látnunk? Gyönyörű, fehér szőrgombócok rohannak felénk boldogan! Első benyomásunk egy vidám, barátságos, bátor csapat, amiből nem is tudunk választani, hisz mind gyönyörű és szinte teljesen egyforma! Igen, ez az ideális állapot, mikor 6-8 kiskutya elvarázsol minket. Természetesen szeretnénk bemenni közéjük, megdögönyözni őket. Ha ezt érezzük, akkor már biztosan jó társaság van előttünk!

Ha azonban a tenyésztő nem mutatja meg az almot, csak „kihoz a kapu elé” egy kiskutyát azzal, hogy “ez van, és kész” – ebben az esetben én azonnal sarkon fordulnék! Ha a kicsik nem boldogan futnak hozzánk, hanem elbújnak, félénkek, akkor sem szabad az alomból venni kutyust! Szánalomból, vagy papírok, oltások nélkül ne tegyük!!! Ezzel a felelőtlen, kapzsi szaporítókat támogathatjuk. Ilyenkor szinte biztos, hogy csalódni fogunk.

Sokszor a fajtára fogják a csalódott gazdik, hogy gyenge minőségű a kutyus, de ez nem így van. Ebben az esetben a gazdi hibázott, mert nem a megfelelő helyről választott. Legideálisabb kiválasztási időpontnak a 6 hetes kort tartjuk. Ilyenkor már megvan az első oltás és a chip. A kölykök így kellően védettek egy esetleges fertőzéssel szemben. Lényeges, hogy ebben a korban a kutyusok még kevés „tanult tulajdonsággal” rendelkeznek. 6 hetesen a kiskutya az őseitől örökölt ösztönkészlet alapján viselkedik. Az eltérő karaktereket könnyedén meg lehet különböztetni, hiszen a tanult tulajdonságok csak később befolyásolják a kutya viselkedését! Legtöbben a külső tulajdonságok ellenére a belső értékekre kíváncsiak. A külső egyértelműen látszik, de a természet megállapítása a kezdő gazdiknak komoly feladat.

Sokan kérdezik, hogy én mi alapján választok kiskutyát, hogyan veszem ki az alomból a számomra legideálisabb picit. Ebben sincsen semmi titok.

Hiszek az első látásra kialakuló érzelmi kapcsolatokban! Kölyökválasztásnál sem tartom rossznak, ha az ember a megérzéseire támaszkodik; a gazda és a kiskutya a legtöbb esetben azonnal kiválasztja egymást.

Ha nem akarjuk „túlbonyolítani”, hallgassunk mindig az első benyomásunkra – nem fogunk csalódni! Viszont vannak olyan speciális igények, amik miatt nagyon fontos, hogy képesek legyünk tisztán felmérni a kiskutyánk belső értékeit: kifejezetten munkára, jószágok mellé vagy akár terápiás célra, esetleg tenyésztésre veszünk kutyust. Nekik szeretnék ajánlani egy ún. „kölyök tesztet”. Ennek alkalmazásával mindenki, aránylag gyorsan felmérheti a kiskutya örökölt ösztönkészletét, mivel jóval egyszerűbb az ösztönökre építve tanítani, nevelni, mint tanulással átírni a számunkra nem megfelelő tulajdonságokat.

A következő tesztet alkalmaztam leginkább sikerrel: Volhard teszt. Most nem részletezném a tesztfeladatokat, az interneten megtalálható. (Ha kérik, nagyon szívesen elvégezzük.) Általában előre jelzik az igényt, ránk bízzák, hogy válasszunk nekik. Ebben az esetben is a Volhard teszttel választjuk ki a gazdi számára a legmegfelelőbbet. Amennyiben megvan a „kiválasztott”, mindig olvassuk le a chipjét! A számát írjuk fel, hiszen ezen szám birtokában lehetünk biztosak abban, hogy 2-4 hét múlva is ugyanazt a kutyust kapjuk!

komondor_kölyök_fogsorkomondor_chipolvasaskomondor_sérv1komondor_szemkomondor_sérv

Vizsgáljuk meg a kiskutyát: a szeme legyen tiszta, sötét színű, ne legyen sérve, harapása legyen ollós. 6 hetes korban már szépen látszanak a fogacskák. 

Végezetül szeretgessük meg, és vegyünk tőle érzékeny búcsút! Ebben a korban még nem áll készen arra, hogy magunkkal vigyük. A tenyésztőnek viszont ekkor kezdődik az új feladatsor: át kell állítani őt szilárd táplálékra, kell, még kapjon féreghajtást és egy kombi oltást is. A következő két hét fontos a falkán belüli szocializáció, a felnőtt kutyákkal való viselkedés elsajátítása, és más emberekkel való ismerkedés szempontjából.

Természetesen egy jó tenyésztő tudja és meg is csinálja a maga szocializációs programját a kiskutyákkal, mivel neki is fontos, hogy kiegyensúlyozott, egészséges utódok kerüljenek ki a keze alól.

A harmadik részben a 8-10 hetes kiskutya elviteléről fogok írni. Itt is lehetnek buktatók…

~ Partizer Csaba, komondor ebtenyésztő (Kulcsi Komisz Komondor Kennel)

Lezárt hozzászólások.