Milyen legyen a XXI. század komondora?

Ötvözze az ősi tulajdonságokat a mai igényekkel! Legfontosabb szempontok a tenyésztésünk során:

-Egészséges, diszplázia mentes komondorok tenyésztése,

-Szaporodó képesség megőrzése.

-Komondor mint pásztorkutya megőrzése,

– Munkára is alkalmas családi kutyák tenyésztése.

– Szép, fajta-reprezentatív küllem.

Nagyon lényeges,hogy a Komondor mint nagy testű őrző-pásztorkutya legfontosabb belső értékeit megőrizzük! Csak így maradhat fent a XXI.században! Mai igényeknek egy egészséges, stabil,idegrendszerű, bátor, családdal kedves kutya felel meg a legjobban. Ezeket a tulajdonságokat a pásztorkutyák birtokolják a leginkább! Legjobb pásztorkutya a legjobb családi kutya is egyben. Ezért nem engedhetünk a Komondor belső értékek torzulásának! Pásztorkutyás tulajdonságokat a tenyészkutyáinknál vizsgáljuk, felmérjük. Rendszeresen indulunk, pásztorkutya versenyeken és ösztön próbákon, ahol Komondorjaink kiemelkedő eredményeket érnek el. Kiskutyákkal támogatjuk a hazai állatartó és tenyésztő családi gazdaságokat,hogy autentikus környezetben is információkat kapjunk Komondorjaink képességeiről. Küllemet is szem előtt kell tartanunk, mert a komondor egyedi, évszázadok könyörtelen szelekciója alakította, más fajtához nem hasonlítható, és fontos, hogy ez így is maradjon. Az én „ideális komondorom” soha, semmilyen agressziót nem mutat a családjával szemben, gyermekkel türelmes, vigyázó. Családját, rábízott értékeket az élete árán is megvédi. Ezek a tulajdonságok nem taníthatok, legfeljebb felszínre hozhatóak, ösztönből kell a jó komondornak tudni. Legfontosabb tenyésztői feladatom ezeknek az erős ösztönű, egészséges egyedeknek a kiválasztása és továbbtenyésztése. Komondorjainkat ebben a szellemben válogatjuk ki.

Milyen ma a komondor? (ahogy én látom)

“Komondor a családjával olyan mint a bővizű patak: vidám, csobogó, gyengéden felemeli akit szeret. Ellenségeivel olyan mint a megáradt patak: egy falut is képes elragadni.” (Pengő Zsuzsanna)

Komondor a pusztákról és a tanyákról bekerült a kiskertes falvakba, városokba, természetes, hogy alkalmazkodnia kellett az új körülményekhez. Senkinek nem kell egy megbízhatatlan, veszélyes kutya a háznál. Sok esetben kisgyermekes családokkal élnek azok a komondorok, akiknek az ősei még a farkasokkal és rablókkal harcoltak a pusztában. Tenyésztésben egyre nagyobb szerepet kapott a küllem, divat lett kiállításra járni és a tenyésztők is csak kiállításokon mutathatták meg a kutyáikat. Megszületett a „show komondor”. Ezek a kiállítások szépségversenyek, ahol a küllem ellőbbre való, mint az ősi jellem, bátorság, kitartás. Képzeljük csak el, hogy a földig érő szőrköntösben botladozó kutya hogyan tudott volna csak lépést tartani a gulyával? Mielőtt még megszólnának a kiállításra járó komondor tulajdonosok (magam is járok, amikor csak megtehetem) elismerem, hogy ezek a kutyák is kellenek, ahhoz hogy a mai igényeknek is megfeleljen a komondor. Pár tenyésztő, köztük én is, felismertük, hogy a szőrköntös alól kezd eltűnni az „igazi komondor”. A tanyákon már nem a komondort tartják, mert nem elég „fogós”, bátor kutya. Megnyugtató, hogy a tenyésztők többsége újra a komondort akarja látni a bunda alatt! Újra feltűntek azok az egyedek, akiket az őseink sem csaptak volna el a gulya mellől. Büszkén állíthatom, hogy a mi tenyészetünkben is vannak a régi és a mai idők elvárásainak is megfelelő kutyák.

XXI. századi küllem egy egészséges igazi pásztorkutyát kell takarjon! A Komondor fajta csak akkor maradhat fent, ha a XXI. század kérdéseire megfelelő választ ad! Pásztorkutyákra jellemző intelligencia, egészség, bátorság, munkaképesség, családhoz való ragaszkodás és szeretet kell jellemezze a jó Komondort!