Élő mini webkameránk

Komondor kiskutyáink

 
Nagy mérethez klikk ide!

Kulcsi Komondor fotók
Idézetek

Azáltal, hogy szeretjük és megértjük kedvenceinket, talán könnyebben megértjük egymást is.

— Dr. Louis J. Camuti
Komondor az én szememmel

"...Pár tenyésztő - köztük én is -, felismertük, hogy a szőrköntös alól kezd eltűnni az „igazi komondor”. A tanyákon már nem a komondort tartják, mert nem elég „fogós”, bátor kutya. Megnyugtató, hogy a tenyésztők többsége újra a komondort akarja látni a bunda alatt! Újra feltűntek azok az egyedek, akiket az őseink sem csaptak volna el a gulya mellől. Büszkén állíthatom, hogy a mi tenyészetünkben is vannak a régi és a mai idők elvárásainak is megfelelő kutyák.

XXI. századi küllem egy egészséges, igazi pásztorkutyát kell takarjon! Komondor fajta csak akkor maradhat fent, ha a XXI. század kérdéseire megfelelő választ ad! A pásztorkutyákra jellemző intelligencia, egészség, bátorság, munkaképesség, családhoz való ragaszkodás és szeretet kell jellemezzen egy jó Komondort!" (Partizer Csaba)

Komondor a családban
Bemutatjuk a KOMONDORT!
Kategóriák

Kulcsi Komisz Harag, leendő “M” – almunk apja lett a Legszebb Fiatal Komondor!

A karácsony a szeretet ünnepe, a Komondor Fesztivál pedig a olyan rendezvény, ahová azért megyünk, hogy önzetlenül ünnepeljük szeretett fajtánkat, a Komondort. Ilyenkor illene félretenni az ellentéteket, nem kellene versengenünk, csak örülni egymás, és a kutyáink társaságának. Alapvetően ez is a célja ennek a fesztiválnak. Mivel komondoros karácsony van, kapott minden komondor ajándékot és oklevelet is. Nagyon kedves gesztus a HKK vezetőségétől!


Idén, ugyanúgy, mint tavaly, Tatán, az Öreg-Tó Club Hotel területén, gyönyörű, ősfás környezetben került megrendezésre a fesztivál. A lányok már nagyon készültek rá: Katika Stefánia szeletet sütött, Éviék rántott húsival, üdítővel készültek, Ági pedig 3-féle sütit készített, Noll Anita szintén sütivel és pogácsával járult hozzá a kellemes hangulathoz (remélem, nem hagytam ki senkit, bocsi, ha igen). Igazi piknik hangulat kerekedett azonnal, persze a pálinka is előkerült, csak a hangulat kedvéért. :-) A pálinkáról jut eszembe! Egyszer egy kiállításon annyira izgultam, hogy a felvezetés előtt becsaptam két pálinkát. Mivel nem is ettem, pont a ringben ért utol a hatása, amit a kutyusom, de a bíró is azonnal megérzett. Bigével voltam a ringben, aki az én emelkedett hangulatomat átvéve csak 2 lábon volt hajlandó közlekedni én pedig helyette majdnem 4 lábon mentem körbe. Szóval, azóta csak a felvezetés után pálinkázom… :-)


Mint mindig, most is szerettem volna körbe menni, mindenki kutyusát meglesni. Részben sikerült is. Találkoztam Kulcsi Komisz Ludasnak egy kan kölykével. 10 hónapos a kutyus, kedves, kiegyensúlyozott komondor benyomását keltette, beszélgettünk a gazdikkal az erényeiről, szőrápolásról, sok élményüket elmesélték nekem. Ezeket a beszélgetéseket nagyon szeretem, mert amikor egy gazdi boldogan mesél a remek komondorjáról, az engem is boldoggá tesz. Persze, a sok kérdésre próbáltam okosan válaszolni, remélem sikerült.


Viszont számos kutyus rejtve maradt előlem. Gondolom, azért, mert a meleg miatt nem vették ki a helyükről és nem azért, hogy én ne lássam őket. :-)
Attól függetlenül, hogy a nagyközönség előtt kicsit rejtve volt a fesztivál, több érdeklődő keresett meg minket. Örültem, mikor személyesen is találkoztam addig csak levelezésből ismert, leendő komondor gazdival.

Gyakorlatilag a fesztivál menete nagyon hasonlít egy FCI-kiállítás menetére, annyi különbséggel, hogy a meghívott bírók mindig barátiak, iparkodnak a kutyusok előnyeit kiemelni, nem olyan szigorúan bírálnak, mint egy “igazi” kiállításon. Őszintén szeretem ezeken a rendezvényeken bemutatni az új kutyáimat. De ezzel nem vagyok egyedül: jó néhány, új Komondoros is eljön, mert kíváncsi, hogy mit mond egy “igazi bíró” a kutyájáról.

Ezen a fesztiválon egyrészről csalódtunk, más részről totál boldogok voltunk. Ugyanis “csak” 32 komondort neveztek, de ami öröm, hogy nagyszámú Kulcsi Komisz Komondor jelent meg. Nevezve 5 komondor képviselte a kennelünket, tenyészszemlén pedig még további 5 kutyánk volt jelen! Plusz az egyik kedvencem is elhozta a gazdijait szurkolni nekünk: Kulcsi Komisz Suba.  :-) Ez a 11 Kulcsi komisz Komondor azt hiszem, jogosan büszkévé tett minket. Hogy hogyan is láttam őket, majd később, most kanyarodjunk vissza a rendezvényhez.

Bírónk Dr. Jakkel Tamás volt. Én nem igazán ismertem, egyszer bírált minket egy FEHOVA-n pár éve, de nem igazán hagyott mély nyomot bennem, főleg, hogy csak 2. lett egy fiatal szukánk nála.  :-) Ezért is voltam kíváncsi a bírálataira. Az biztos, hogy ért a kutyákhoz, Komondort sem most bírált először. Nagyon alaposan, kihangosítva beszélt, így sokat tanulhattunk tőle. Azt észrevettem, hogy 1-2 dologban különbözött a véleménye, mint más bíróknak. Például a hátsó végtag vezetése mozgásban és a fülek méretének a jelentését értelmezte másként, mint amit megszoktunk. Viszont azt hozzáteszem, hogy amit a Komondor végtagjairól, mozgásáról mondott, abban maximálisan osztom a véleményét! Összességében a véleményünk: egy tanult, szakértő bíró méltón bírált nekünk ezen a fesztiválon!

komondor_fesztival_3komondor_fesztival_1Mint említettem, a fesztivál menete a úgy zajlott, mint egy kiállításon, a bébi kanokkal kezdtünk.
Ebben az osztályban Kulcsi Komisz Juhar képviselt minket! Hihetetlen ügyes volt, igazán szép kiskutya, öröm volt ránézni, biztosan sokat fogunk még kiállításokon találkozni vele!

Fiatal kanoknál én is versenyeztem, Kulcsi Komisz Harag kutyámmal.
Nos, Haragot nem éppen kiállítási Komondornak álmodtuk meg. Célunk egy egészséges és rendkívül magas használati értéket képviselő komondor kitenyésztése volt. Persze reméltünk, hogy nem lesz ronda, mivel az ősei sem azok.  :-)

Lehet, tudjátok (de ha nem, most kiderül), hogy nem igazán a show komondor tenyésztése a célunk. Ez nem azt jelenti, hogy nem törekednénk a szépre, de mivel komondorjaimmal a családunk telephelyét őriztetem, így létfontosságú a munkaképesség megőrzése és fejlesztése. Amire nagyon hamar rájöttünk, hogy a családok, állattartó gazdák, sőt a mi igényeink is ugyanazok a komondorral kapcsolatban, ezért bátran tenyésztünk a Haraghoz hasonló komondorokat.

De mik is ezek az igények? Mindenki egészséges, bátor, kiegyensúlyozott, családban és jószágok között is kiválóan viselkedő komondort szeretne. Természetesen fontos egy komondornál, hogy védjen is bátran, ha kell a támadással arányosan, de keményen! Annak azért senki nem örül, ha egy nyitott esernyőtől világgá szalad a kutyája… Van, akinek ez nem gond… nekünk az lenne.
komondor_fesztival_5Mindezektől függetlenül Harag nem csak egészséges (csípő diszplázia szűrt, HD-B minősítésű), bátor, kiegyensúlyozott komondor, de még szép is. Bizonyítja ezt, hogy nyertünk az osztályban: ő lett a Legszebb Fiatal (fiatal szukánál is szebbnek találta a bíró!!!), de még a közönségszavazatok alapján is nyertünk!  :-)

komondor_fesztival_2Ezt megint tök egyszerűen leírtam, de ez megint nem volt ilyen egyszerű! Nyerni soha nem az!
Őszintén, Haraggal voltak fenntartásaim! Olyan bénán kezdett növekedni kölyökként, hogy a ríhatnék kerülgetett mikor ránéztem! A fara 10 cm-el magasabban volt, mint az eleje. Szegény úgy nézett ki, mint aki mindig az orrával túrni akarja a földet. De a belső értékei már kölyökként is kiemelkedtek. Nagyon akartam, hogy jó és szép legyen ez a kutya! Voltunk vele nem egy dokinál, de csak vakargatták a fejüket mikor meglátták. Csináltunk előszűrést (DP-t), akkor kicsit megnyugodtunk, mert a csípője rendben, gerince oké, csak eléggé feszesek a szalagok a végtagoknál. Ezért amint lehetett, elkezdtünk vele futni. Vagyis ő futott, én bicikliztem. A kötött végtagokat csak sok mozgással lehet “gyógyítani”. Ez bevált! Azonkívül, hogy a közös élmények, bicajozások összehoztak minket, kiegyenesedni látszik a kutya. Hozzáteszem, hogy 8 km az alaptáv amit megyünk. Azért ez elég jó! Olyan izomzata lett és mellkasa, hogy öröm átölelni ezt a kutyát. Nem vagyunk készen, még kötöttebbek a hátsó végtagok, mint szeretném, de nem lesz gond!
Az már csak a hab volt a tortán, hogy a fesztivál előtti napon összekaptak Boglyával, a jobb első lába megsérült, és olyan sánta lett, mint a venyimi cigány lova… Hála a komondor gyors regenerálódási képességének, nem annyira látszott a ringben a sérült láb okozta sántaság, de azért nem volt 100-as a mozgása. Mindezek ellenére, hogy a bíró minket hozott ki elsőnek, nagyon meglepő volt, nagyon örültünk!

komondor_fesztival_6Nyílt kanok mezőnye 3 komondorból állt. Itt nekem is és a bírónak is Tiszagyöngye Betyár Botond nevű komondor tetszett a legjobban. Szép, erős csontú, kiegyensúlyozott kutya. Örültem neki.

Győztes osztály nem hozott újdonságot. Szentmiklós Kéktavi Magor, Hevesi Portámkincse Betyár és Solt Óhungarikum versengett. Mind a 3 kutya szuper, ez tény, de Magor annyira egyben van, hogy nem lehetett mást kihozni győztesként, csak őt. Ennek ellenére a közönségszavazatok alapján Betyár kapta a különdíjat.

Röstellem, de a szukáknál már elkapott a fesztiválhangulat és nem kísértem végig az eseményeket.
Igazán örültem, hogy a bébi szukánk, Jegyes nagyon szép lett. Őt is gyakran láthatjuk majd kiállításokon! :-) Régen látott szukánk, Perge nyílt osztályban szerepelt. Szép, erős csontú kutyus lett, jó méretekkel. komondor_fesztival_7

Miután végigértünk a kutyák bírálatán, 1 órás ebédszünet következett. Kajáltunk, majd többen meglátogatták a strandot. Megint volt velünk egy kakukktojás, mégpedig Motyó, a patkánykiller tacskó. Ráadásul nem is volt egyedül! Kemenczey Anett elhozta a testvérét, így 2 tacsi tartotta rettegésben a strandolókat.

Elkezdődött a tenyészszemle, ahol 5 komondorunk volt érdekelt. Természetesen ott maradtam bátorítani a gazdikat, és segíteni, ahol tudtam, és megmondom őszintén: hallgatóztam, mert engem is érdekelt a bíró úr véleménye a tőlünk származó kutyákról.
A tenyészszemlét Mészáros Mihály bírálta. Őt sem igazán ismertem, hiába, kezdő vagyok még… :-) Az biztos, hogy pozitívan, korrektül állt a megjelent kutyákhoz. Minden kutyánknak sikerült a tenyészszemle, ennek nagyon örültem a gazdikkal együtt. komondor_fesztival_8

Azt hiszem, egy tenyésztőnek sem lehet nagyobb vágya, mint 11 kutyáját látni egyszerre egy ilyen rendezvényen! Ebből 10 kutyát bíráltak szakmai szemmel is. Mind külön alomból származtak, külön párosításokból. Kitűnően megmutatták az elmúlt 2 év munkáját. Úgy gondolom, büszkék lehetünk. Minden kutyusunk kiválóan teljesített! Mindegyikre jellemző volt a bátor, stabil viselkedés, erős csontozat, erős fogazat, nem volt harapás hibánk, nem volt entrópium, mindegyik szép volt. Kiemelném a tenyészszemlén megjelent Kulcsi Komisz Ángyom nevű szukát. Ő kifejezetten show küllemű, de említhetném még Ukkót is. Hogy így egyben láttuk a kutyáinkat, szuper visszaigazolás felénk! Borzasztó fontos, hogy a gazdák szeretik és meg vannak elégedve a tőlünk származó komondorokkal. Láttuk azt, hogy erről az útról nem térhetünk le. Láttuk azt is, hogy merre kell fejlődnünk úgy, hogy az alapértékeket megtartsuk.

Összefoglalva ezt a sok hablatyot, amit írtam: köszönjük a HKK vezetőségének, barátainknak, hogy ismét egy remek, színvonalas rendezvényen vehettünk részt.  :-)

Még több fotót Facebook-oldalunk Komondor Fesztivál 2016 című albumában találhatsz!

Lezárt hozzászólások.