Fésűs Károly beszámolója:

KOMONDOROK AZ ÚZ VÖLGYÉBEN

A Magyar Komondor Egyesület programja szerint két ígéretes 3.5 hónapos kölyköt, Kulcsi Komisz Ékest és Mátyás Király Udvari Regő Góbét helyeztünk ki Erdélybe, Csinódra, Sepsiszéki Nagy Balázs és családjának otthonába. A kis komondorokat jómagam és Tóni barátom ajánlottuk fel, a papírozási költségeket magamra vállalva. Velünk tartott egyesületünkből a komondoros Eszes család, akik kiemelt figyelemmel kísérik programunkat.

komondor_kulcs_uz1komondor_kulcs_uz2

Mindannyian megtiszteltetésnek vettük Balázsék fogadókészségét komondoraink iránt, a nem mindennapi vendégvárást, vendéglátást. Köszönjük!

 

Balázs családjával a szórvány település hegyekkel határos részén lakik, kb. 1000 méter tengerszint feletti magasságban, gazdálkodik, bioméhészkedik, kecskéket, lovat és egyéb apró jószágot, csirkét, nyulat tart. Emellett a jövőben a Sapientia egyetemen tanít, szabadidejében pedig ír. Reményeink szerint egyszer majd egy olvasmányos könyv is kikerül a kezeiből, amelynek története komondorok körül forog, talán éppen Ékes és Góbé körül.

komondor_kulcs_uz3komondor_kulcs_uz4Mindannyian meggyőződhettünk, a hely és a környezet tökéletesen alkalmas arra, hogy a kis komondorok felcseperedve igazi pásztorkutyák legyenek, őrizzék a területet idegenek és nagyragadozók, medvék ellenében. Rendelkezniük kell avval az igen fontos pásztorkutyás tulajdonsággal is, miszerint nem szabad elcsavarogniuk, mindig az állatok körül kell maradniuk, az általuk őrzött területet jól ismerjék, azon kívül agresszivitást ne tanúsítsanak. Bátraknak, de nem vakmerőnek kell lenniük, hiszen az életük a tét egy medve elleni küzdelemben, azaz távoltartásában.

 

Szikár, erős kutyákra van szükség, amelyek a táplálékot jól hasznosítják, hogy csak néhány elvárást soroljak. Pásztorkutyáink ilyen irányú helytállását sem kiállításokon, sem a különböző viselkedési, idegrendszeri teszteken felmérni nem tudjuk.

 

Ottlétünk alatt mindkét kutya igen jó benyomást keltett, magabiztosan viselkedtek, a közeledő szomszédokat és szomszéd kutyákat megugatták, egészségesen támadva, hátrálva, de nem megfutamodva, mint az egy néhány hónapos kis kutyától elvárható új helyen egy-két napon belül. Ékes talán egy kicsit pörgősebb kutya, de hamar értésére sikerült adni, hogy a csirkéket nem szabad kergetnie. Hamar kiderült, Góbé az úr kettejük közül, így van ez rendjén, ő a kan.

 

Balázs állatainak egy részét az esztenán tartják, tőlük 2-3 km-re, onnan kapják a tejet, tejtermékeket. Hosszabb távú céljaink között szerepel az esztenák állatainak védelme komondorokból álló falkával. Ehhez azonban több kutyára lenne szükség, ráadásul olyanokra, amelyekről feltételezhető a későbbiekben a jó pásztorkutyás viselkedés.

 

Meggyőződésem, a „kutyák királya” kitartó és jó irányú szelekcióval előbb-utóbb bizonyíthatja a jó pásztorkutyák közé való tartozását, aminek egy apró lépése lehet a csinódi helytállása.

 

Az internet segítségével rendszeresen e-mailt váltok Balázsékkal, a komondorok beilleszkedésével kapcsolatos információkat, fényképes beszámolókat a jövőben rendszeresen közzéteszem egyesületünk blogján, kiollózva belőle a személyes vonatkozású tartalmat.

 

Balázsék „vendégháza” és a személygépkocsival is járható út talán jövőre elkészül. Szeretném, ha egyesületünk komondorosai is „üdülési jogot” nyernének ebben a házban. A befejezéséhez szükségeltetik egy kis hozzájárulás. A vendégház rendszeres lakói Böjte atya „gyermekei” lesznek, előttünk is ők voltak a család vendégei. Csinódról ,ha lesz járató út, egész Székelyföld csillagtúraszerűen bejárható. Amennyiben valakit érdekelne az „üdülési jog” részletei, a részletekről nálam lehet érdeklődni.

 

Most pedig egy részlet Balázs legutóbbi leveléből:

Kedves Karcsi!

Örvendek annak, hogy szerencsésen hazaérkeztetek. Jó volt veletek lenni. A kutyák nagyszerűen viselkednek. Nappal visszahúzódnak az árnyékos helyekre és nagyokat alusznak, de egész éjjel éberek és minden rezdülésre figyelnek. Góbe az aktívabb, pedig eleinte úgy tűnt, hogy ő a nyugisabb. Jó étvággyal esznek és nem válogatósak. Tegnap a maradék puliszkát is megették. Amióta nálunk vannak, azóta idegen kutyák nem mászkálnak a ház közül és a szomszéd macskája is máshol mászkál. Nagyon megszerettük a kutyákat és szerintem ők is nagyon jól érzik magukat a hegyen. Naponta járnak fürdeni egy mocsaras helyre. Olyankor alig lehet felismerni őket. Jövő hónaptól kezdek komolyan foglalkozni velük. Úgy látom, hogy erre a reggeli és az esti órák a legalkalmasabbak. A kuvaszos találkozóra nem tudok elmenni, de talán majd a következőre. Légy szíves a komondorról szóló leírást majd elküldeni. Én is figyelem és jegyzeteket készítek a kutyákról. Szeretném majd megírni a komondoros könyvet. Jövő héten képeket is küldök.

Barátsággal üdvözlöm a család mindegyik tagját! Balázs