Nagyon fontos számunkra, hogy Komondorjaink képviseljék és megőrizzék azokat az ősi pásztorkutyás tulajdonságokat, amiktől a fajta olyan kiváló lett!

Ezért kutyáinkat folyamatosan munkában tarjuk, teszteken vesznek részt,kiállításokon és pásztorkutyás találkozókon bizonyítanak! Nagyon fontosak számunkra a munkában elért eredmények, tapasztalatok! Ezeket a tapasztalatokat (is) használjuk fel, mikor egy-egy párosítást megálmodunk! Célunk,hogy a tőlünk származó kiskutyák, beváltsák a gazdák és a fajta szerelmeseinek elvárásait!

Kulcsi Komisz Komondor pásztorkutya wesen teszt:

Saját komondorjainkkal hajtottuk végre ezt a tesztet. Célunk, a komondorjaink pásztorkutyás viselkedésének felmérése. Ideális, ha a komondor vonzódik a jószághoz, védelmezi azt. Az eredményeket felhasználjuk tenyésztés során, hogy a komondor pásztorkutyás ösztöneit megőrizzük és fejlesszük. Első körben 5 kutyát teszteltünk. A kutyák 1-1 órát töltöttek juhok társaságában. (A juhok nincsenek kutyához szoktatva.) A komondorok minden esetben a terület megismerésével, bejárásával kezdtek, majd minden esetben védelmezték a területet.

EREDMÉNYEK:

 • Pengyomhegyi Holdviola: jószághoz vonzódik, barátságosan viselkedik, teljesítménye kiemelkedő.
 • Szabóréti Balta: jószággal közömbös, nem agresszív, védelmező magatartás, kiváló teljesítmény.
 • Kulcsi Komisz Perge: fiatal komondor, élvezi a jószágok közelségét, nem agresszív, hamar védi a területet, kiváló teljesítmény.
 • Kalocsa Érsek Udvari Sinka: először érdeklődő, majd a megriadt jószágokat űzni kezdi. (Parancsszóra azonnal leáll, majd a terület őrzésével foglalkozik) Jószágokkal továbbiakban közömbös. Eredménye: megfelelő.
 • Kulcsi Komisz Fruska: Sinka űzésébe beszáll, parancsra azonnal abbahagyja az üldözést, továbbiakban közömbös a jószágokkal. Eredménye: megfelelő.

komondor_wesenteszt2komondor_wesenteszt3komondor_wesenteszt1komondor_wesenteszt5

 

Teszt – 2. rész

EREDMÉNYEK:

 • Hevesi Portámkincse Boglya 2 éves kan: Területét körbe járta, barátságosan, érdeklődően viszonyul a jószágokhoz. Sajnos a kos támadóan lép fel vele szemben, a kutya önvédelemre kényszerül, majd a kos megugrik és ő üldözőbe veszi. Második parancsra hagy fel az üldözéssel. Utána többször elhajtottam előtte a juhokat, de megértette, hogy nem bánthatja őket, közömbösen viselkedett. Eredmény: megfelelő
 • Kulcsi Komisz Minke 2 éves szuka: Érdeklődő, majd közömbös. A megriadt juhokat nem űzi. Hamar őrizni kezdi a területet. Jól teljesített.
 • Mátyás király Udvari Ricsi 4 éves kan: Érdeklődő, majd jószággal közömbös. Területét nagyon alaposan felméri, kifejezetten élvezte a juhok társaságát. Jól teljesített.
 • Kulcsi Komisz Norma 1,5 éves nyírt bundájú szuka: Jószágokhoz vonzódik, többször feküdt úgí, hogy a jószágokat is lássa. Nem volt agresszív, nem hajtotta a megriadt juhokat. Területét nagyon hamar őrizni kezdi, jó jelző és őrző kutya. Kiválóan teljesített.

Kölyök szukák:

 • Kulcsi Komisz Dajka barátságos, érdeklődő. Ígéretes kutya.
 • Kulcsi Komisz Cserge juhokhoz vonzódik, élvezi a közelségüket. Nagyon ígéretes.
 • Mundzuk-Ebe Barka jószághoz nagyon vonzódik, keresi a társaságukat. Mindig a juhok közelében pihen. Teszt végén haza sem akart jönni! Nagyon ígéretes.
 • Páskomligeti Gubancos Banya jószághoz vonzódik, barátságos, érdeklődő. Ígéretes.

***

Több képért kérünk, látogass el Facebook-oldalunkra!