Élő mini webkameránk

Komondor kiskutyáink

 
Nagy mérethez klikk ide!

Kulcsi Komondor fotók
Idézetek

Rájöttem, hogy amikor a legnagyobb bajban vagyunk, rengeteget meríthetünk egy kutya néma, odaadó társaságából, melyet más forrásból nem kaphatnánk meg.

— Doris Day
Komondor az én szememmel

"...Pár tenyésztő - köztük én is -, felismertük, hogy a szőrköntös alól kezd eltűnni az „igazi komondor”. A tanyákon már nem a komondort tartják, mert nem elég „fogós”, bátor kutya. Megnyugtató, hogy a tenyésztők többsége újra a komondort akarja látni a bunda alatt! Újra feltűntek azok az egyedek, akiket az őseink sem csaptak volna el a gulya mellől. Büszkén állíthatom, hogy a mi tenyészetünkben is vannak a régi és a mai idők elvárásainak is megfelelő kutyák.

XXI. századi küllem egy egészséges, igazi pásztorkutyát kell takarjon! Komondor fajta csak akkor maradhat fent, ha a XXI. század kérdéseire megfelelő választ ad! A pásztorkutyákra jellemző intelligencia, egészség, bátorság, munkaképesség, családhoz való ragaszkodás és szeretet kell jellemezzen egy jó Komondort!" (Partizer Csaba)

Komondor a családban
Bemutatjuk a KOMONDORT!
Kategóriák

Kölyökválasztás a Kulcsi Komisz Komondor Kennelben

Előjegyzés, kölyökválasztás – hogy is van ez?

~ Partizer Csaba

Azt hiszem, hasznos, ha most éppen erről a témáról írok. Nem egy bonyolult dolog, de nálunk megvan a pontos menete. Kérdezgetik is az érdeklődők, és mivel nem titok, szívesen közzéteszem! Ehhez kapcsolódó kérdéseket, hozzászólásokat is várok a bejegyzés alján található “Szólj hozzá itt >>” vagy “hozzászólás >>”  linkre kattintva.

Az előjegyzés azt jelenti, hogy a leendő gazdik megbeszélik velem telefonon, e-mailben vagy személyesen, hogy szeretnének egy szuka vagy kan kiskutyát. Én ezt feljegyzem a pontos adatokkal együtt. (Tehát, ha az alomban van 3 szuka és 5 kan kiskutya, akkor 3 szukás és 5 fiús gazdinak vesszük fel az előjegyzését!) A kiskutyák 6 hetes korban kapják meg az első oltást és a chipet. Van chip-leolvasónk, azzal tudjuk azonosítani őket.

Mikor ezek megvannak, jelentkezési sorrendben felhívom a gazdikat és egyeztetek velük egy időpontot, hogy mikor jöhetnek kiválasztani az adott kölyköt az alomból. Amikor itt vannak és választanak, mindig figyelmesen beszélgetünk velük, próbáljuk alaposan megismerni az igényüket, és ha kell, segítünk a nekik legjobb karakterű társ kiválasztásában. Például nem biztos, hogy munkára az a kiskutya a legmegfelelőbb, amit a gazdi kiválasztott! Ekkor megmutatom neki, hogy melyik lenne alkalmasabb arra a célra, és természetesen azt is megmondom/megmutatom, hogy miért.

Mostani konkrét példa: a Gazdi kiválasztja a legnagyobb kant, juhok mellé, kifejezetten munkára. Mellette van egy kisebb, de “erőszakosabb” kutyus, viszont a gazdinak nagyon tetszik a nagyobb. Erre meghúzom a nagyobbik kutyus fülét, aki felnyüszít, majd abbahagyja a játékot a gazdival és félreül. A Gazdi meglepődik erre a reakcióra, mire közlöm vele: ez a kutya “hisztis”, családi házőrzőnek való.

Aztán meghúzom a kisebb kanocska fülét, aki le sem reagálja, és továbbra is aktívan nyomul az ember felé! Utána mondom a gazdinak, hogy “borítsa fel”. A kiskutya felpattan, rohan vissza hozzá! Ezt látva rögtön elfogadja, hogy neki ez a kiskutya kell.

Majd: fél óra múlva jön egy család, és nekik már a nagyobbik kiskutyát ajánlom, mert ő lesz a jobb! Engedelmesebb, kevesebb benne az agresszió és kevésbé akaratos, de nem félős! Családi házi kedvencnek, őrzőnek teljesen ideális.

Természetesen a gazdik megkapják a kutyus chip számát és a házi feladatot, hogy adjanak neki törzskönyvi nevet! 8 hetes korban – mikor megvan a 2. oltásuk is – jönnek vissza a kiskutyáért, chip alapján kiválasztjuk az alomból. Elmondjuk, megmutatjuk az ápolás, nevelés csínját-bínját, majd szerződést írunk, számlát adunk és elviszik a kiskutyát. Sokukkal kapcsolatban maradunk, segítünk ha kell, sőt, elmegyünk hozzájuk, ha meg kell mutatni valamit. Nagyon sok barátság alakult már így ki! :-)

Lezárt hozzászólások.