Havonta jelentkezem ezen az oldalon egy-egy aktuális, pásztorkutyás témával. Lehet, hogy egy éppen lezajlott kutyakiállítás, egy tanulságos történet, egy riport, vagy egy sokakat érintő és érdeklő, a tenyésztőnek, esetleg állatorvosnak feltett kérdés megválaszolása kerül ide…

Kiállítás egy tenyésztő szemével 5. rész. Komondor Spec. CAC Vecsés!Pásztorkutya CAC , Devecser 2016  |  2016. augusztus – V. Pásztorkutya találkozó (riport)  |  2016. augusztus – Boglya és Harag újabb győzelme  |  2016. július – Kulcsi Komisz Harag lett a Legszebb Fiatal Komondor! 2016. június – Kiállítás egy tenyésztő szemével! |

 

2016. szeptember

Kiállítás egy tenyésztő szemével 5. rész. Komondor Spec.CAC Vecsés!

Javaslat a komondor képesség felmérésére.

 

Már a tavasszal kinéztem ezt a kiállítást, hogy erre el kell mennünk. Legfőképpen azért, mert a kiállítás közben terveztek egy Komondor képesség felmérést és utána pedig szemléletegyeztetés lesz, bírók és tenyésztők részvételével.  Legutolsó program érdekelt igazán.  Kiállítás fő szervezője és a szemléletegyeztetés összehozója Vinnai András volt. Nagyon örültem, hogy ilyen esemény létrejöhet. Egy igazi Komondoros Szakmai napnak ígérkezett! Természetesen neveztünk is egy kutyával, mégpedig Kulcsi Komisz Haraggal. Bírónk Mészáros Mihály volt.

Már a kiállítás előtt megbeszéltük, hogy Vajányi Éviék eljönnek hozzánk, majd egy kocsival megyünk tovább Vecsésre.  Persze, ahogy lenni szokott nálunk, miután bepakoltunk és elindultunk volna derült ki, hogy van egy defektem! L Még jó, hogy nem az út közben kellett kereket cserélni, így is az idő szűke miatt csak felfújtuk a kereket. Bízva abban, hogy lassú defekt és kibírja ezt a napot. Kocsit megraktuk cuccokkal, 5 emberrel, utánfutóval és persze Haraggal és már indultunk is…. persze, hogy késve. Ugyanis egy gyors klubgyűlés is meg volt hirdetve a 8-30-ra. Klub alapszabályt kellett módosítani.  Kisebb keveredéssel, de sikerült oda érnünk időben és szavaztunk. Ne kérdezzétek, hogy miről, számomra lényegtelen kérdésnek tűnt. Persze nagyon lényeges lehetett, de engem ezek jogi izék annyira nem érdekelnek. El is felejtettem mire szavaztunk. Persze, majd mikor tudnom kéne, mert engem is érint akkor, mint a béka pislogok, hogy mi van. Remélem Ági figyelt! 😉

Kiállítás kezdete 11 órakor volt, ezért volt időm körbe járni, nézelődni. Sőt volt reggeli, főt virsli, üdítő, kávé, nagyon el voltunk kényeztetve!  Befutottak Mocsári Adriennék Kulcsi Komisz Juharral és ott volt Noll Martin és Anita Jegyessel. Két testvért látni együtt egy kiállításon, nagyon jó egy tenyésztőnek. Most 7 hónaposak a kiskutyák, de nagyon magabiztosan, bátran viselkedtek, igazán büszkék voltunk rájuk.  Kiállításra 34 komondor nevezett, igazán szép nevezési szám!  Ebből 4 Kulcsi Komisz volt. J

Sajnos az MKE Komondor képesség felmérése elmaradt. Volt egy beszélgetésem Fésűs Karcsival, hogy mi a képesség felmérés mellett vagyunk, de ez a feladatsor szerintünk nem megfelelő. Sajnos a HKK és úgy tűnik az MKE tagsága is így gondolja. Remélem nem ez vette el a kedvüket.

Kiállítás a szokott mederben folyt volna, ha nem lett volna még ott legalább 10 bíró, akik a szemlélet egyeztetés előtt már megérkeztek és figyelték a komondorokat és Mészáros Mihály bíró úr munkáját. Hát, mit ne mondjak, most sem lettem volna a bíró helyébe. Úgy bírálni, hogy közben őt is figyelik magasan képzett és tapasztalt kollégai, nem lehetett könnyű. Ennek ellenére nem lehetett érezni a bírálatok közben bizonytalanságot, határozott, szakmailag is megfelelő bírálatokat hallottunk.  Hallottuk, mert ki volt hangosítva. Ezt én nagyon támogatom, szuper volt. Közben megérkeztek az MKE vezetői is. Rögtön érezhető volt a feszültség. Már-már a kiegyezés szele kezdett el fújdogálni komondoros berkekben, de ezt az MKE vezetője egy jól időzített fórum poszttal a kiállítás előtti napon el is söpörte. Nem értettem mire volt jó, mikor ezen a napon beszélgetni, tárgyalni kellett volna, ehelyett veszekedésre számítottunk. Szerencsére veszekedés ugyan elmaradt, de beszélgetés se sok volt. Pedig a fajtánk előtt álló kihívásokat csak együtt oldhatnánk meg sikeresen.

Na de kezdődjék a kiállítás!

Elkezdődött, de most kevésbé kötött le, mint szokott. Volt két új fiatal kan a többi kutyát mind ismertem. Mindenesetre említésre méltó a két fiatal kan, Kalocsa-Érsek Udvari Úrfi és Ubul. Reményteljes kutyák! Mivel elérte Harag a HJCH címet így, növendék osztályba neveztem. Nem fűztem sok reményt hozzá, mert a konkurenciánk Kendereskerti Köves Bodrog és Somogyi Betyár Palkó nagyon jó kutyák! Úgy voltam vele, hogy mindegy, úgy is a délutáni program miatt jöttünk. Persze, ezt mondogattam magamnak, hogy kevéssé legyek izgatott, de baromira az voltam. Harag viszont szépen ment, hiába futottunk sokat, akkor sem esett szét, vagy makacsolta meg magát. Pedig annyira fájt a még törött kislábam úja, hogy majd betojtam a futás közben. Csodálatosan mackós mozgásomon ez nem segített.  Köszi Ági, hogy nem vezetted fel Haragot, pedig hogyan könyörögtem! 😉 Valahogy ezt még meg kell, bosszuljam! (Ági, ha ezt elolvasod, tudod, hogy csak viccelek! Ha nem olvasod el a beszámolómat, akkor bosszúm utolér! ;))) ) Most a lányok söröztek mi meg izzadtunk, egyszer így – egyszer úgy! L Na, de nem csigázom a kedélyeket, Harag szoros küzdelemben megnyerte az osztályát! Így meglett az első CAC győzelme! Hipp-hipp hurrá!

Következő izgalmas osztály a kanok győztes osztálya volt! 3 gyönyörű kan versenyzett! Mind a hárman méltón kerültek a győztes osztályba, Szentmiklósi Kéktavi Magor, Solt Óhungarikum és Vagány Vili Von Thüringen! Nagyon sokat futottunk, bíró legalább 5 x megnézte őket. Azt hittem soha nem mondja ki, hogy Magor lett a győztes! Régen láttam ilyen izgalmas „összecsapást” a ringben!

Végső összecsapásban a fajta győztes címet egy nevető 4. kapta meg! Mégpedig a nyílt kan, Hevesi Portámkincse Betyár! Besenyei Laci és Katika talán még ma sem hiszik el, hogy nyertek, pedig megérdemelték! Gratulálunk! BOS pedig Zsuzsi Óhungarikum lett, gratulálunk neki is!

Következett az ebéd, majd a szemléletegyeztetés. Sajnálom, hogy sokan elmentek, nem értem miért. Ha valami nem tetszik, akkor az ilyen rendezvényeken normálisan meglehet beszélni, de tüntetőleg elvonulni nem vezet sehova. Én úgy látom, hogy készül ránk erőltetni a kormány, dolgokat. Nem rosszindulatból teszik, talán mindenki jót akar a Magyar fajtáknak, de a pokol útjai jó szándékkal van kikövezve! Ha nem adunk válaszokat, csak hisztizünk, akkor lehet, hogy egy számunkra rossz dolog fog kisülni ebből az egészből.  Persze akinek nem inge az ne vegye magára! Sőt volt olyan tenyésztő, aki nem nevezett, de a délutáni szemléletegyeztetésre eljött. J

Először Monoki Szabolcs beszélt nekünk a tenyésztési statisztikákról. Érdekes volt, de elszomorító is, hogy milyen kevés törzskönyvezett komondor születik évről évre.  Szó esett a kvadratukisság okozta problémákról, a rövid farkúságról, szaporodás problémákról. Szóba került a feleslegesen hosszú és nehéz szőrzet, törött farok és a farok tartás okozta gondokról is beszéltünk.  Bírók nagy problémának látják a végtagok szögellését és a párhuzamosság hiányát. Felvetődött, hogy az alacsony egyedszám miatt mit és hogyan lehetne szigorúbban venni és mit lehetne elnézőbben. Természetesen szóba került a használhatóság kérdése is. Itt én is szót kaptam. Nem szeretem, ha valaki csak azt mondja, hogy ez rossz, ezt nem így kell csinálni, de nincsen semmi ötlete a megoldásra. Ezért felkészültem, hogy megindokoljam az aggályaimat. Ha ránk kényszerítik a kötelező teszteket, akkor legalább jól csináljuk, nem vagyunk kötelesek elfogadni olyat ami nem megfelelő.  Semmi újat nem mondtam, csupán azt mondtam el, hogy mi hogyan csináljuk. Beszámolóm vázlatát meg osztom veletek.

Összességében egy érdekes és tanulságos nap volt! Bíztatom a szervezőket, hogy legalább évente 1x hozzanak össze valami hasonlót!

komondor_pasztorkutya1

Juhar, bírálat közben

komondor_pasztorkutya2

Kulcsi Komisz Jegyes

komondor_pasztorkutya3

Hevesi Portámkincse Betyár a győztes és a legszebb szuka Zsuzsi Óhungarikum.

komondor_pasztorkutya4

Haraggal a díjkiosztón

Javaslat a komondor képesség felmérésére.

Mindannyian tudjuk, hogy változások lesznek a komondor tenyésztése körül. Kormányzati igény is, a komondor munkaképességének a helyreállítására vagy megőrzésére. Lépéseket kell tenni a fajtagondozó szervezetnek és a tenyésztőknek ez ügyben.  Nagyon örülök, hogy ez a találkozó megrendezésre került, mert csak együtt tudunk megfelelő válaszokat adni az új kihívásokra.

2 alapvetően fontos dologban várja el az FM és a fajta, hogy lépéseket tegyünk.

  • Egyedszám növelése
  • Munkaképesség és a pásztorkutyás tulajdonságok megőrzése.

Egyedszám növelése egy nagyon komoly összetett téma, arra most nem készültem, talán majd máskor mondom el az elképzeléseimet.

Láthatjuk, hogy a HKK és az MKE vezetősége közösen próbál megoldásokat találni. Én azt javaslom, hogy mi tenyésztők is tegyük hozzá a tudásunkat, sőt hívjunk segítségül nagy tapasztalatú munkabírókat, pásztorkutyát szerető embereket. Elmaradt teszt céljaival egyet értek, de a gyakorlatokkal csak részben! Merem mondani ezt azért, mert mi a Kulcsi Komisz Komondor kennelben már 10 éve keressük a megfelelő képességfelmérést. Ezért minden olyan rendezvényen részt vettünk, ami a pásztorkutyák képesség felmérésére hivatott.  Több alkalommal részt vettünk a kuvaszok tenyésszemléjén, ott voltunk Vasadon az első komondor képesség felmérésen, elsőként vettünk részt az ópusztaszeri, szabadszállási pásztorkutyás versenyeken. Magunk is aktívan segítettük Szabó Gábort a Gyömörei komondor teszteken. Tavaly az általunk tenyésztett komondor nyerte meg a hazai és talán Európa legnagyobb pásztorkutyás versenyét a Dömsödi Pásztorkutyás találkozót. Részt vettünk EB munkavizsgán és van is EB munkavizsgás komondorunk. Azért állok itt, hogy a tapasztalataim által segítsek a legjobb képesség felmérést kidolgozni a komondornak.

Talán kezdjük azzal, hogy nincsen show komondor és nem létezik pásztor komondor sem! Komondor van, ezért a show komondorosok nem kaphatnak felmentést a stabil idegrendszer és alapvető munkaképesség alól, de a pásztor komondorosok sem mentesülhetnek az alapvető küllemi elvárások alól.

Első körben foglaljuk össze, milyen tulajdonságok jellemzőek egy jó komondorra.

Ősi és a XXI. századi kutyák között csak küllemben lehetnek kisebb eltérések. Ugyanis most is ugyanazokra a tulajdonságokra van szüksége a fajtának, mint 200 éve. Konkrétan mik is ezek a tulajdonságok?

  • Egészséges idegrendszer, bátor kutya. Nem lehet félős egy kutya most sem és nem lehetett 200 éve sem az. Félős kutya kiszámíthatatlan, bátor kutya kiszámítható, jobban is szerethető. Ne keverjük az agressziót a bátorsággal, gondoljunk arra, hogy egy vakvezető kutyának milyen bátornak kell lennie agresszió nélkül.
  • Mérsékelt zsákmányosság. Nem ölhette le a juhokat régen sem, most sem zsákmányolhatja a házi állatokat. Még akkor sem, ha éhes!
  • Mérsékelt agresszió. Régen sem lehetett túl agresszív egy komondor, ma kifejezetten káros a fajtára az agresszív kutya. Komondor egy területőrző pásztorkutya, agressziót csak a területének és a rá bízott javak védelmében mutathatott és mutathat ma is.
  • Fejlett falka ösztön, család centrikusság. Összevontam ezt a két tulajdonságot, mert fejlett falka ösztön nélkül nehezen illeszthető be egy családba a kutya. Ha a kutya könnyen megtalálja a helyét egy falkában, biztosak lehetünk abban, hogy a családban is megtalálja a helyét. Régen egy tanyán 8-10 gyermek is játszhatott a komondorok védő tekintete által, ma is az udvaron játszó gyermekek őrzője kell, legyen a komondor.
  • Fejlett teritóriális ösztön! Mint említettem a komondor-őrző pásztorkutya a területét védelmezi. Régen „mezsgye kutyának” is hívták, mert annyira tudta a tanya határait. Ma sem jellemző a csavargós komondor. Ennél fontosabb, hogy a területén kívül a komondor nem lehet agresszív.
  • Fejlett táplálékhasznosítás. Pásztorkutyának mindig jól kellett hasznosítani a szűk táplálékot, hogy megőrizze egészségét. Ma ez az igény háttérbe szorult, olcsón lehet hozzájutni megfelelő kutya tápokhoz. Ugyan tesztekkel nem tudjuk vizsgálni ezt a tulajdonságot, de fontosnak kell maradnia az egészséges állomány érdekében. Sőt egy tenyésztőnek fontos gazdasági érdeke is, hogy jól hasznosító kutyákkal dolgozzon.
  • Kezelhetőség. Nem kell mondani, hogy mennyire fontos egy nagy testű kutyának, hogy jól kezelhető legyen. Mai ember már nem ért annyira az állatokhoz, mint az őseink. Legtöbb komondor tartó kertes házakban él a családjával. Családok nekünk a legfontosabbak, ők azok, akik megmenthetik a fajtánkat. Nekik kell adni jól kezelhető, családcentrikus igazi komondorokat.

Egy tenyésztő felelősséggel tarozik a tőle származó kiskutyák után, még akkor is ha nem ír szerződést vagy jogi csűréssel csavarral ki akar bújni a felelősség alól.  Ezért a felelős tenyésztő vizsgálja a kutyái belső tulajdonságait.  Hogyan tudja belső tulajdonságokat vizsgálni egy tenyésztő, hogyan őrizzük meg a pásztorkutyás tulajdonságokat a komondornál?  Ennél is fontosabb, hogy milyen feladatok alkalmasak egy komondornak, úgy hogy az FM a HKK , MKE és a Komondortartók is elégedettek legyenek.

 

Több út van a komondor, mint pásztorkutya megőrzésére.

 

 Autentikus környezetben kihelyezni kölyköket és az ottani tapasztalatokat felhasználva kellene tenyészteni. Legjobb lenne, ha a bevált kutyákat vissza lehetne forgatni a kultúr tenyésztésbe is. Sajnos több próbálkozás is csak rész sikert hozott. Gondolok az MKE programjára a Kuvaszok és Nagyragadozók mintájára Erdélybe kihelyezett komondor kölykökre.  Ugyan nagyon sok tapasztalat gyűlt össze, de a humánfaktor teljesen tönkre tette ezt a programot. Apró rész sikerek vannak, de kölyköket nem tudtunk eddig visszahozni és rengeteg kutya eltűnt vagy elpusztult.  Kutyák többsége is az ígéretekkel ellentétben olyan körülmények közé került, hogy az számunkra elfogadhatatlan. Ezért nem támogatjuk ezt a programot.

Hazai állattartó gazdák támogatása kedvezményes áru komondor kölykökkel. Megfelelő és megbízható helyeket itthon sem egyszerű találni. Nekem eddig 3 helyen vannak komondorjaim. Itt bevált komondorok kölyköket is tudtam már visszahozni a tenyésztésbe. Nagy előnye, hogy a kisebb távolság miatt jobban lehet tartani a gazdákkal a kapcsolatot. Természetesen ezek a kutyák is rendelkeznek tenyésszemlével mielőtt tenyésztésbe kerültek vagy kerülni fognak.  Sajnos egy magyar tenyészet nehezen gazdálkodja ki a kihelyezés költségeit. Kölykökkel is lassan térülnek meg a befektetések. Sőt a nem bevált kutyáknak is nehéz gazdát találni. Talán az FM programja, hogy a nemzeti parkoknál lesznek komondorok, az segíthet, de még kell jó pár év, mire látunk eredményeket. Sajnos erre is volt már példa, de pont itt is a humán faktor miatt nem sikerült. Talán majd most!

 

Tesztek bevezetése!  Sokan ódzkodnak a tesztektől, de ez a legjobb módja, hogy aránylag gyorsan képet kapjunk a kutyáink képességéről. Sokan inkább a háznál történő tesztelést részesítenék előnyben. Többen hívtatok is, hogy nézzem meg bundában a kutyáitokat, de mindenhova nem tudok elmenni. Ráadásul nem vagyok jogosult véleményt alkotni egy kutyáról sem. És csak a területőrző képességről kapunk információkat.  Ez kevés!

Ezért javaslok egy feladatsort, ami talán teljesebb képet add a kutyáról. Fontos megjegyeznem, hogy ilyen jellegű feladatokra csak 2 éves kor után vigyünk komondorokat. Ezért nem lehet a tenyésszemle része egy teszt sem.  Feladatokat nem én találtam ki, csak összeollóztam azt, ami szerintem szükséges lenne.  Fontos, hogy a feladatok nem épülhetnek a zsákmányszerző ösztönre.  Pásztorkutyás tulajdonságok vizsgálata a cél.

Első feladat a küllembírálat.  FCI küllembírónak kell szemrevételezni a kutyákat. Elsősorban a használhatóság szempontjából fontos küllemi jegyek alapján. Anatómia, fogazat erőssége, mozgás….stb.  Jó lenne nagyobb ringben az átlagosnál többet mozgatni a kutyákat.

Második feladat a jószágokkal való viszony vizsgálata.  Szabadon lévő juhok közelébe kell menni a gazda a kutyával. Javasolt hosszú 10m póráz. Ha a kutya nem mutat agressziót a juhokkal szemben, akkor el is lehet engedni.  Jó ha a kutya vonzódik a jószághoz, akár terelő munkát is végezhet. Nem lehet vadászó, vagy agresszív az állatokkal szemben, persze régen rossz ha félelmet mutat. Javaslom itt terelő bírók mondjanak véleményt a kutyákról, annak figyelembe vételével, hogy őrző-pásztorkutyát látnak és nem terelő kutyát.  Ezért ilyen rendezvényeket az EB munkavizsgával, terelő vizsgákkal, versenyekkel érdemes együtt tartani.

Harmadik feladat a lövéspróba.  Több kutya áll a segéddel szemben, legalább 15 m-re kell állnia a segédnek, aki egy 9mm-es riasztó pisztollyal 1 lövést ad le. Hirtelen erős zajhatás, nagyon szépen mutatja a kutyák közötti idegrendszeri különbséget.  Bírók figyelik, és a segítők több irányból veszik kamerákkal a kutyákat.

Negyedik feladat a terület védelem.  Rögzíteni kell a kutyát egy megfelelő helyre. Lehetőleg legyen árnyék és a gazdának legyen mellette holmija.  Legalább 1 órát kell a kutyának itt tartózkodnia a gazda nélkül, egyedül.  1 óra alatt minden kutya be fogja védeni a területét. Segéd fenyegetőleg lép fel a kutyával szemben, támadást imitál, de nem lép be a kutya területére. (EB munkavizsgán lévő feladat megfelelő) Segéd csak egyszerű, segédruhát visel, esetleg védekezésül az elszabaduló kutyával szemben használhat csibészkart.  Ezért fontos a megfelelő felszerelés a kutyának. Erős hám vagy nyakörv, erős rugós lánc. Lehetőleg 5 m hosszú lánc kellene. Teljes alakos bunda és sisak nem kell. Ha kutya jól fog, segédkarral is fogadható. Ha van igény rá, akkor teljes védő felszerelésben (bundában) behatolhat a segéd a kutya területére, de ez nem a feladat része. Esetleg plusz pont adható érte. Itt munkabírók a bátorságot és a területvédelmet értékelik.  Fogás készség vizsgálata nem szükséges.

Ötödik feladat a kezelhetőség.  Emberek között kell a kutyának mozognia a felvezetővel.  Bíróknak figyelniük kell a kutya reakcióit. Főleg az őrző feladat utáni idegállapotból a nyugalmi állapot elérése a feladat. Kutya nem lehet agresszív, jól kezelhető kell, legyen.

Hatodik feladatban ugyan ez az ember csoport rá zár a kutyára és a gazdára. 2 m-es körnél nem kell szorosabban rájuk zárni. Kutya itt is jól kezelhető kell, legyen, ne mutasson félelmet és agressziót.

 

Ennyi lenne a feladatsor. Minden kutyát, minden feladatnál videóra kell venni, ez segíthet az értékelésben és egy videós adatbázis alapja lenne, ami már nagyon kellene a komondornak. Mivel a kutyák nem vehetnek részt 2 éves koruk előtt a teszten, ezért az 1 évesen tenyésszemlézett kutyák „csak” ideiglenes tenyéssz engedélyt kapnának.  Javaslatom, hogy minden komondornak 3 éves koráig meg kell csinálnia a tesztet és utána kaphat végleges tenyészminősítést.

 

Köszönöm, hogy meghallgattatok!

(34)

 

2016. augusztus

Pásztorkutya CAC , Devecser 2016

Ezen a kiállításon 5 komondor képviselte a kennelünket. Fiatal kan: Kulcsi Komisz Harag K1, HPJ; Kölyök szuka: Kulcsi Komisz Jegyes NI; Fiatal szuka: Páskomligeti Gubancos Banya K1, HPJ; Növendék szuka: Kulcsi Komisz Ángyom K1, CAC; Kulcsi Komisz Dajka K3. Köszönjük a barátainknak, hogy elhozták a kutyáikat és büszkévé tettek minket! :)

Na-na! Ne rohanjunk előre, elmesélem mi hogyan is készültünk és éltük meg ezt a kiállítást.

Devecseri kiállítás egy olyan rendezvény, amit nem szoktunk kihagyni. Valahogy mindig jól sikerül, elégedetten megyünk haza innen.  Talán ez az ideális környezet és a sok barát teszi egy kicsit különlegessé ezt a kiállítást. Nekünk egy kiállításra való készülődés soha nem megy „lazán vagy olajozottan”. Mindig van valami, ami megkavarja a felkészülést.  Elhatároztuk, hogy most nem így lesz, már szerdán elkezdünk készülődni.  Kemenczey Anett és Tóth Csaba barátomnak felajánlottuk, hogy segítünk felkészíteni a kedvenc kutyánkat Kulcsi Komisz Ángyomot. Megfürdetjük, berakjuk egy tiszta, fapadlójú kennelbe és olyan szép lesz, hogy az csuda! Ja persze, ezt úgy megálmodtam és úgy sikerült is…. Gondoltam veszek ki erre a napra egy szabit,  mert ha jönnek a Csabáék, akkor levágok két kecskét, de ha levágok két kecskét, akkor meghívom Krisztáékat is segíteni, megenni a kecskéket. Egyedül csak nem bírnánk megenni őket! Szóval, ha már kutyát fürdetünk, akkor bogrács és kerti party is legyen. Reggel 7 órakor találkozó nálam! Kicsit késve, de összegyűlt a csapat, nagyon hálás voltam Kriszta apukájának és barátjának, akik nagy rutinnal kezelték ezt a kecskevágás sztorit, így nekem csak hálás házi gazda szerep jutott. Nem untatlak titeket a részletekkel, de a kecskék bekerültek a bográcsba, és amíg főtt a jó pöri, irány a strand fürdetni!  Duna olyan hidegvolt, hogy, hogy…..  most mutatom milyen hideg volt. 😉 De mi a hős kiállítók Ángyomot megfürdettük, nem hátráltunk meg! Terv további részével voltak gondot, megpróbáltuk rábeszélni Ángyomot, hogy maradjon nyugodtan egy idegen kennelben, mert az jó lesz neki. Így szép tiszta lesz és a gazdik boldogok lesznek.  Ezzel a megnyugvással tértünk vissza, hogy ezt jól megbeszéltük vele.  Éppen lemeóztuk a pörit, mikor jött a telefon „gyorsan menjünk vissza, mert elszabadult egy kutyám” ! Csabával robogunk vissza, a műhelybe, kollégák mutatják, hogy a szomszéd műhelybe van Ángyom. Eddig soha egy kutya sem lógott ki ebből a kennelből, de Ángyon simán szétnyomta a rácsokat. Ebből is látszik, amit egyszer egy komondor a fejébe vesz, azt véghezviszi tűzön-vízen át, de a kennel ajtón keresztül biztosan.  Érdekes volt, hogy a szomszéd műhelyben csak Ángyom dolgozik egyedül a kollégák türelmesen vártak minket, mert Ángyom ahogy besétált a műhelybe úgy sétáltak ők ki az udvarra.  Miután Ángyomot sikerült lebeszélni az autószerelő szakma elsajátításáról, felajánlottunk neki egy tisztaszobát a házban, kényelmes szoba kennelben, amit örömmel elfogadott.  Hogy utána milyen volt a kerti party arról elmosódott emlékeim vannak, az biztos, hogy szuper volt, mert kicsit mormicólt velünk Anett, de hagyjuk is, hogy ezt miért tette…

Másnap fürdettük Banyát és Haragot, velük nem volt semmi gond, szépen haladtunk a felkészüléssel. Igen ám’, de már fialáshoz készülődött Kalocsa- Érsek Udvari Sinka kutyám. Bíztam benne, hogy kitart vasárnapig, de ebbe nincsen beleszólásunk. Pénteken délután 5 órakor rohan hozzám Ági, hogy megvan az első!!! Ilyenkor már minden elő van készítve, ellető keret, tiszta rongy, telefon a dokinak, nem ért váratlanul. Gondoltam nem lesz sok kiskutya benne, max 4-5 db, hamar túl leszünk rajta!  Lényeg, hogy a Harag kutyusunk apuka lett és 9 kiskutya született! J Utolsó hajnali 3 órakor jött a világra. Én mindig ott vagyok velük. Segítek, ahogy tudok. Veszem ki a burokból a picit, húzom ki a placentát, tisztítom légutakat…(különben imádom ám csinálni, csak sajnáltatom magam) Lényeg, hogy szombat reggel, 5 kor keltünk és7 órakor indulás Devecserbe! Fitt voltam, semmi gond, nagyfiú vagyok, túlélem! Azért Ágit megkértem, hogy vezessen, addig is had aludjak. De, ez a kiállítás nem jöhetett volna számunkra létre, ha nekem nincsen ilyen szuper családom, akik szeretik a komondort és segítenek, amikor csak kell! Így a 12 éves Dani fiam maradt otthon a kiskutyákra vigyázni. Figyeled, remélem! Gyerekem egy munkavizsgás, kőkemény, frissen fialt komondor szukára vigyáz, fél óránként bemegy hozzá, rakja a kölyköket a cicire úgy, hogy a szuka végig hagyja.  Kérem, én az ilyen komondort szeretem!

Út számomra eseménytelen volt, csak arra ébredtem, hogy megérkeztünk a kiállítás helyszínére.   Érdekes, de itt mindig leolvassák a chipeket és szigorúan ellenőrzik a kutyák azonosságát. Ez szerintem, szuper! Jó lenne, ha mindenhol ez lenne!

Most is elkísértek minket Vajányi Éviék, akik mindig sokat segítenek nekünk.

Bírónk és a kiállítás vezető bírója Udvardiné Lukács Ilona volt. Őt azt hiszem, nem kell bemutatnom, nagyon sokszor bírál magyar pásztorokat. Különben szeretek hozzá menni, nem húzza az időt, pörgeti a kutyákat és ritkán nem egyezik meg a véleményünk 1-1 kutyáról. Másik, ami még szimpatikus a munkájába, hogy élvezi amit csinál, talán még Vinnai Andráson és Juhász Józsin látni ennyire, hogy elemében van, mikor bírál. Igaz Ica, ha valami nem tetszik neki, akkor nem írja körül, nem bagatellizálja el, a szemedbe mondja! Biztosan van ebből neki konfliktusa, de ha én bíró lennék, engem utálna mindenki…. ezért sem lennék bíró. 😉 Talán a farok tartás kérdésében nem egyezünk, de ez legyen a legnagyobb véleménykülönbségünk.  Bírálatok kezdete előtt most is végig jártam, megnéztem a komondorokat, sajnos most sem voltunk túl sokan. Viszont volt két Szabóréti fiatal kan, akiket módom volt megnézni. Nagyon szimpatikus gazdik voltak a kutyákkal. Jól elbeszélgettünk és egy-két javaslatot is megengedtek, hogy mondjak. Semmi extra csak a szőrápolásról és a táplálásról adtam 1-2 tippet. Különben kicsit aggódtam a fiúk miatt, mert jók ezek a fiatal kutyák! Erős konkurenciára számítottam. Ráadásul az apjuk Hidvági Áron fia, Hidvégi Koma Bundi, úgy gondolom, aki kicsit is jártas a dolgozó komondorok világába, most felkapja a fejét, mert Áron és Bundi olyan két kemény kan, akiknek az utódjaira mindig kell figyelni. Anyjuk pedig, Pénzesgyőri Opál az én Szabóréti Balta kutyám anyja. Balta pedig az egyik legjobb komondor, akit ismerek! (feleségem kedvence) Szóval remélem, nem tűnnek el a fiúk és még sokat találkozhatunk velük! Mi biztosan figyelni fogjuk őket! Közben végig hallgattuk a díszvendégeket, megtudtuk, hogy mennyire jó lesz nekünk, ha az állam bácsi segíti a magyar fajtákat. Nagyon várom már, hogy mi fog kisülni ebből, hiszen a fajtáink jövőjét befolyásoló dologról van szó.

Végre kezdődjék a verseny!

Kölyök kan osztályban Égetőhegyi Fülöp nagyon ígéretes címet kapott. Ő indult egyedül.   Előző kiállításhoz képest is rengeteget fejlődött ez a kiskutya, de szerintem lényegesebbek a gazdik. Olyan lelkesek, ha lenne egy „lelkes gazdi” különdíj akkor biztosan megkapnák! 10 év körüli fiúcska vezeti fel a kiskutyát, apuka pedig a ringen kívül szurkol neki!  Nagyon remélem, hogy minden kiállításon találkozunk majd velük.

komondor_harag2

Kulcsi Komisz Harag

Fiatal kan osztályban voltunk érdekeltek Kulcsi Komisz Harag kutyámmal. Két Szabóréti kannal konkuráltunk. Mint említettem izgultam, hogy fog sikerülni nekünk, nagyon koncentráltam. Annyira, hogy a ringbe lépés előtt elfelejtettem levenni a sapimat. Nem akartam tiszteletlen lenni, ahogy a lányok szóltak, már adtam is ki nekik a ringen kívülre. Különben a kiállításokon, szerintem fontos a felvezető öltözéke, megjelenése és viselkedése. Nagyon lényeges, hogy jó legyen az összhang a kutya és a felvezető között, szeressenek együtt dolgozni a ringben. Tudom, hogy nekem hátrányom van a ringben, mert úgy mozgok, mint egy vemhes grízli, mikor körbe-körbe kell futni, de a fiúk sem voltak ügyesebbek, így sikerült megnyerni az osztályunkat! J Már csak 1 HPj kell Haragnak a HJCH címhez!

Nyílt kanunk csak egy volt, Pénzesgyőri Zengő.  Így különösebb laca-faca nélkül ő lett a CAC ebben az osztályban. Különben megérdemelten kapta meg a címet! Kiváló kan kutya Zengő. Még jó, hogy nem neveztem Boglyát, mert ki is kaphattunk volna tőle.  Boglya már teljesítette a HCH, HSCH, HJCH, HKKCH, címeket, így ha nevezem, győztes osztályba fogom elvinni őt. Aki tudja ezt a sok rövidítést, jelentkezzem nálam, beírok neki egy piros pontot az ellenőrzőbe! 😉

Győztes kan osztályba pedig Boglya testvére, Hevesi Portámkincse Betyár indult. Betyár itt csúcs formában volt, jól mozgott, szépen volt felkészítve nem volt kérdés, hogy megérdemli-e a CAC címet!

Jöjjenek a szukák! Ezen a kiállításon több szukával neveztünk. Gondoltam a megmutatjuk, hogy nem csak a fiúkkal vagyunk versenyképesek, hanem a szukáink is gyönyörűek.

komondor_jegyes

Kulcsi Komisz Jegyes

Kölyök szuka osztályba Kulcsi Komisz Jegyes nevű szuka indult! Kulcsi Komisz Ogúr és Kulcsi Komisz Minke párosításból született. Igazán büszkék voltunk rá, mert nagyon ügyesen és magabiztosan viselkedett fiatal kora ellenére. Nagyon örülök, hogy Martin és Anita jó gazdái és még meg is mutatják nekünk a kiállításokon.

komondor_banya

Páskomligeti Gubancos Banya

Fiatal szuka osztályban Páskomligeti Gubancos Banya kutyámmal voltam érdekelt. Banya egy általam tenyésztett Kulcsi Komisz Böske nevű szukának a kölyke. Aki egy igazi komondor és igazán jó anya kutyám volt. Remélem Banya nem csak a küllemét örökölte, hanem a remek belső tulajdonságait is. Egy nagyon szép szukával konkuráltam. Darók Évi kutyájával, Téglási Szélbori Orgonával. Nagyon örülök, hogy sikerült ezt az osztályt is megnyernünk, egyáltalán nem voltam biztos, hogy sikerül.

komondor_angyom

Kulcsi Komisz Ángyom

Növendék szuka osztályban Kulcsi Komisz Ángyom indult. ( Ő volt az autószerelő komondor 😉 ) Hevesi Portámkincse  Boglya és Pengyomhegyi Holdviola (Bige)párosításából született ez a gyönyörű szuka. Tóth Csaba barátom szépen vezette fel és megérdemelten kapta meg a CAC címet.

komondor_dajka

Kulcsi Komisz Dajka

Nyílt szuka osztályban is érdekeltek voltunk. Kulcsi Komisz Dajka nevű szukánkkal. Igazság az, hogy bánt ez a nevezés, Dajkát nyílt osztályba neveztem. Ő éppen, bele ért a növendék osztályba, de nem akartam konkuráltatni Ángyomot és Dajkát. Hiba volt! Szegény Mihályi András barátom, akinél Dajka van, igen csalódott volt. Meg is értem, mert Dajka gyönyörű, de nagyon erős konkurenciát kapott.  Avart és Kisgesztelyi Harcos Ginát. Ők 2 évvel idősebbek Dajkánál, így szegénynek nem volt esélye. Igaz örülhettünk egy jó bírálatnak és egy K3 eredménynek. Ezt az osztályt Kisgesztelyi Harcos Gina nyerte, gratulálunk neki!

Győztes osztályban nem indult szuka komondor.

Összevetésben a fajta győztes Hevesi Portámkincse Betyár lett a legszebb szuka Gina, legszebb kölyök Kulcsi Komisz Jegyes, legszebb fiatal pedig Harag kutyám így érdekelté váltunk a Kölyök BIS-ben Junior BIS körben is. J Úgy gondolom, hogy mindenki nagyon büszke lenne a helyünkben. Hiszen 5 kutyánkból 4 osztály győztes lett!

Amíg vártunk a BIS körre, addig nagyon jókat beszélgettünk, pihentünk. Jó hangulat volt a csapatban. Katikáék vendégül láttak minket a szállásukon, ahol mindenki kicsit fel tudott frissülni. De igazság az, hogy minden pillanatban haza gondoltunk. Nagyon aggódtunk a picik miatt. Végig őrlődtem magamban, hogy nem volt-e nagyhiba otthon hagyni az almot.  Ha nem Sinka lett volna a mama nem mertem volna elmenni a kiállításra, de bíztam benne és Daniban is. Még szerencse, hogy okos telefonokról haza tudtunk nézni és a kamerán figyeltük az eseményeket és instrukciókkal láttuk el Danit.

kölyök és a Junior BIS-ben is szépen mentünk örülök nincsen okunk panaszkodni. viszont aminek nagyon örült mindenki, hogy Betyár lett a legszebb Magyar fajta és a Kiállítás Győztes is! Szívből gratulálunk Besenyei Lacinak és Katikának is.

Természetesen ezt a győzelmet kicsit megünnepeltük és robogtunk haza. Otthon minden a legnagyobb rendben fogadott minket. Sinka mama és a picik is jól voltak, Dani is ügyes volt. Ez a nap így volt tökéletes, egy örök emlék marad számunkra!

 

Partizer Csaba

Kulcsi Komisz Komondor

Kulcs, 2016. augusztus 24.

(32)

 

V. Pásztorkutya találkozó (riport)

 

Idén kerül megrendezésre az V. Pásztorkutyás Találkozó, ebből
az alkalomból kerestem meg Szabó Richárdot, hogy beszélgessünk egy jót erről a témáról.

P.Cs. Szia! Kérlek mutatkozz be nekünk. Biztosan sokan ismernek

pásztorkutyás körökből, de lehetnek olyanok is akik nem.

Sz.R. Szia Csaba!

Szabó Richárd vagyok és köszönöm a lehetőséget,

hogy ismertebbé tegyük a Pásztorkutyások Baráti Találkozóját!

P.CS – Mióta kutyázol és milyen fajta kutyád van?

Sz.R – Első komolyabb kutyámat 8 évesen kaptam, egy kiképzett K1
minősítésű NDK rendőségi vérvonalú német juhászt.
Vele tanultam meg a kutyázás alapjait, kezdő kutyás egy profi
tanárral :-)
2003-ban kaptam első Ázsiámat, Lénát azóta csak pásztorkutyáim
vannak.
Most jelenleg egy 7 hónapos Anatóliai juhász / kangal szukám van.

P.Cs – Miért ezt a fajtát választottad?

SZ.R – 2003-ban egy bandog kanom mellé kerestem társnak egy olyan
pásztorkutyát, amelyik éberen őrködik és aki megvédi kertünket
az egyszerű tolvajtól. Néztem komondorokat és kuvaszokat is, de az
én ízlésemnek nem volt megfelelő, amiket láttam, azok elkanyarodtak
a”csak” küllem felé… “A komondor intelligenciával őriz,
félelmetes külsejével megállítja a betolakodót, nincs szükség
acsarkodásra, harapásra…” ilyen és ehhez hasonló mondatokat
mondtak, ebben én nem nagyon hittem, ezért az orosz fajták felé
fordultam, azok közül is a sportosabb KÁJ-t választottam.

Majd időközben személyesen is megismertem a kangalt, amely megfogott
nyugalmával, de hihetetlen robbanékonyságával…

P.Cs – Nagyon fontosnak tartom a pásztorkutyáink munkaképességének
megőrzését. Kutyáink munkaképességének felmérésére remek
alkalom ez a
rendezvény. Mesélj nekünk a kezdetekről! Mikor és kik kezdték el
szervezni az első találkozót és milyen céllal szervezték?

SZ.R -2011-ben Ópusztaszeren voltam a Pásztorkutyás találkozón,ami nagyon
tetszett,egyedülálló felépítésében, tematikájában! Merem azt
mondani páratlant megmérettetése ez a pásztorkutyáknak!
Sajnos az eredeti felállásban a 2011-es volt az utolsó, az alapítók
nem akarták folytatni…
Ezt egy pár kutyás barátommal, nagyon sajnáltuk és azt vettük
észre,hogy más kutyások is az év egyik legfontosabb rendezvényének
gondolják! Egy pásztorkutyáról az FCI kiállításon szinte semmit
nem tudsz meg! Ez alapján tenyésztésre javasolni, avagy csak küllem
alapján leminősíteni egy pásztorkutyát butaság…
Ezért 2012. nyarán megszerveztük Szabadszálláson, a már ismert
tematikával a találkozót!
Nagy hangsúlyt fektetve a baráti találkozó mivoltjára!
Számunkra a baráti kutyás kapcsolat.túlmutat a fajtákon, ami
közös bennünk az a funkcionalitás előre helyezése!
Mozgékony kiegyensúlyozott, saját területén bátor kutyákat
preferáljuk, a kert díszei helyett!

P.Cs – Milyen feladatokat kell teljesíteni a résztvevőknek?

Először minden gazda fut a kutyájával 3 km-t, majd rövid pihenő
után még 2 km-t kell leküzdeniük a gazdáknak, a kutyákat ugyanis
ez a táv nem viseli meg :-) Általában két pontozó bíró, a kutyák
mozgását egymástól függetlenül pontozza.
Utána két kb 12×12 m körben a kutyák küllemét elemzi a két
személy, kitérve a kutyák anatómiájára, fogazatára, nem
fajtaspecifikus leírást kapunk! arra ott az FCI kiállítás, itt
munkaképességre alkalmasság a bírálati szempont.
Ezek után 6-8 fős csoportokban lövéspróbának tesszük ki a
kutyákat, tesztelve reakciójukat.
Negyedik próba a semlegességi nevet viseli, háziállatok mellett
sétálunk el a kutyákkal, akiktől semleges viselkedést várunk el,
annak ellenére, hogy lövéspróba után közvetlenül vezetjük el pl.
a hatalmas szürke marha mellett.
Elérkeztünk az ötödik, és egyben sokak számára a legfontosabb
feladathoz, a “Bátorságpróbához”, 5-6 m-es láncra kikötjük a
kutyákat és kb 1 óra hosszára magára hagyjuk őket.
Ezek után egy francia bundában és bukósisakban lévő segéd / így
korlátozás nélkül, a test teljes felületét támadhatja a kutya/
határozott léptekkel közeledik a kutyához és behatol annak
területére! Itt az általunk elvárt viselkedés, a bátor határozott
magatartás, a kutya nem mutat félelmet! Természetesen az ezen felül
bátran támadó kutyák a “szívünk csücskei”…

Az öt feladat elvégzése után összesítjük a kapott pontokat és
azok alapján hirdetünk eredményt!

P.Cs – Milyen feltételekkel lehet nevezni, hol lesz és pontosan mikor a
találkozó?

Sz.R – Érvényes oltásokkal rendelkező pásztorkutyákat várunk fajtától,
nemtől és kortól függetlenül!
1 év alatti, 2 év alatti és felnőtt korosztályt díjazunk. Külön
kiemeljük a legjobb mozgású és a leg”morcosabb”-bátrabb kutyát,
illetve az összpontszám alapján, a legtöbb pontot elérő kutyát,
mint abszolút győztest, külön díjazzuk!
2012-ben Kangal, 2013-ban Sarplaninac /milánói FCI világkiállítás
veterán győztes kanja!!! /, 2014-ben KÁJ, 2015-ben pedig komondor
fajtájú győztesnek örülhettünk!

P.Cs – Csak Magyarországról vagy más országokból is jönnek
pásztorkutyások erre a rendezvényre?

Sz.R – Határainkon túlról, elsősorban Erdélyből és Szlovákiából
szoktak érkezni résztvevők, barátok nézőnek.

P.Cs – Nagyon sok kritikát kaptok,(mi komondorosok biztosan) hogy
csibészelitek, hergelitek a kutyákat és ez árt a kutyának, vadak,
kezelhetetlenek lesznek, ez valóban így van?

Sz. R – Mi nem hergeljük a kutyákat! Az őrző-védő kiképzésből ismert
körhergelést, mi nem használjuk! Mi a láncon saját területét
örző kutyát teszteljük! Nem hecceljük, hiszen nem felpörgetve
vagyunk rá kíváncsiak, hanem arra, hogy egyedül mit tesz, hogyan
reagál… A FB-on feltett csodakutyák jó részét nem merik elhozni,
mert kiderülne, hogy a kutya egyedül fél…

P.Cs – Feladatok során minden kutyát egyformán terheltek vagy vannak kategóriák? (kan, szuka, fiatal, felnőtt)

Sz.R – Természetesen 1 év alatti kutyáknak nincs bátorságpróbája,
maximum csak a gazda kérésére, játékon kívül…
külön díjazzuk a kanokat és a szukákat… De aki látta Kun Gabi
Kitana nevű szukáját, illetve az általatok felvezetett komondor szukákat, az megérti, hogy a szukát is tesztelni kell, és azzal kell tenyészteni, aki stabil, de ösztön gazdag!!!

P.Cs – Kik és hogyan értékelik a kutyákat?

Sz.R -Két ember szokott szemrevételezni és pontozni, régóta
pásztorkutyákkal foglalkozó embereket szoktunk felkérni… Juhász
József, Hódosi József, Adijana Polgár, Tamás Károly csak hogy
néhány nevet említsek…

P.Cs -Hogyan készüljenek a gazdák és a kutyák egy ilyen
megmérettetésre? Kell-e egyáltalán készülni rá?

Sz. R -Igen, érdemes előtte kocogni a pórázon vezetett kutyával, így
gazdának kutyának egyaránt pozitív lesz az élménye :-)
a “láncról leakasztott” kutya nem mindig úgy viselkedik, ahogy
gazdája szeretné :-)

P. Cs -Tenyésztésnek vagy a felkészítésnek van-e nagyobb szerepe a jó
szereplésben?
Felkészíteni nem kell a kutyákat, az ösztönükre vagyunk
kíváncsiak, illetve azok irányítják őket! De az alap a
szülőktől kapott génkészlet, és a környezet, ahol felnőtt…

P. Cs – Komondorok minden rendezvényen ott vannak (legalábbis úgy tudom).
Hogyan látod sikerül javítani a Komondor munkaképességén?
Milyennek látod a komondort, felveszi a versenyt a külföldi fajtákkal?

Sz. R -Minden alkalommal szép számmal jelennek meg komondorosok, ők
igyekeznek az ösztönpróbákon is bizonyított kutyákkal
tenyészteni! A bemutatott komondorok egyre jobban megállják
helyüket! Erre bizonyíték a 2015-ös győztes kan! Nemcsak dolgozik,
de lepróbált szülei is voltak! Kiegyensúlyozottságára pedig a
legjobb példa, a bátorság teszt után a Fésüs lányokkal készült
fotói…

P. Cs – Más fajtáknál a rendezvény hatására érzékelhető változás?

Sz. R -Örülünk, ha rendezvényünkön feltűnik egy egy “új” kutya, akit a
gazdája FCI kiállításra nem vitt, de ide elhozott.
Erre jó példa a 2014-es bátorságpróba felnőtt kan győztese egy
kaukázusi volkodáv, akit szinte senki nem ismert előtte…

P. Cs – Mik az általános hibák a kutyáknál, amire felhívnád a
tenyésztők figyelmét?

Sz. R -Az instabil, gyenge idegrendszerű, dp-s, egyéb
mozgásproblémás, rossz fogazatú egyedeket ki kell zárni a
tenyésztésből! Nem takargatni, szabályokat módosítva papírt
szerezni… Így ezeket a fajtákat a szakadék felé tolják…

P. Cs – Mit tanácsolsz a leendő kiskutya vásárlóknak, akik
őrző-pásztorkutyát
szeretnének vásárolni, mire figyeljenek?

Sz. R -Ha tehetik nézzék meg a szülőket saját területükön és azon
kívül… menjenek el több helyre, ne csak egy alapján válasszanak!
Ja, és jöjjenek el Dömsödre, 2016. október 8-án! :-)

P. Cs -Mesélj a terveitekről! Hogyan tovább pásztorkutyás találkozó?

Sz. R -Évről évre megrendezzük ezt a találkozót, ez biztos! Amikor
évről-évre látunk új arcokat, akik ugyanúgy gondolkodnak mint mi,
azt képzeljük jó úton járunk :-)

P. Cs – Köszönöm a beszélgetést! Rendezvény után újra beszélgessünk,
immár az idei rendezvénynek a tapasztalatáról is.

Sz. R -Várunk minél több komondorost, hogy legyen miről beszélgetnünk!
Nagyon köszönöm a lehetőséget és a beszélgetést!

2016-08-18 Balatonszemes :-)

(25)

 

Boglya és Harag újabb győzelme

Bevezetés:
Kennelünk büszkeségei: Kulcsi Komisz Harag HPJ, Kulcsi Komisz Cinkos Res.CAC, Hevesi Portámkincse Boglya CAC, Kulcsi Komisz Dajka tenyészthető címeket értek el!


Múltunk ismerete és megőrzése nélkül nem építhetünk jövőt!” Ez a mondat motoszkált a fejemben mikor neveztem erre a kiállításra. Szeretem a bugaci tájat, ma is az a nosztalgikus kép van bennem, amikor végig nézek a pusztán, mint amikor gyermekkoromban elképzeltem a betyárok, csikósok életét. komondor_bugac9a Úgy gondolom, szerettem volna 200 évvel ezelőtt élni a pusztán, szőrén ülni a lovat, komondorokkal őrizni a ménest. Nekem való világ volt!
Ezért sem akartam kihagyni ezt a kiállítást, jó ürügy volt, hogy újra végig nézzek ezen a sík, homokos, de gyönyörű tájon a komondor bölcsőjén. Másik ok, pedig tisztelegni akartam Dr. Ócsag Imre emléke előtt. Igazság az, hogy keveset tudtam róla. Tudtam, hogy elkötelezett volt a Magyar kutyafajták előtt, olyan ember, akinek a kézlenyomata örökre rajta marad a Komondor fajtán. Reméltem, most többet megtudok róla. Szerencsére regisztráció után nem csak a szokásos katalógust kaptuk meg, hanem a Komondor Magazin első kiadását, komondor_bugac5 1991-ből, amiben a professzor írt egy köszöntőt. Ma reggel amint tehettem végigolvastam ezt a magazint. Főleg a professzor köszöntőjét vettem jobban szemügyre. Érdekes amiket írt. Sok dolog ma is igaz, ezeket az igaz dolgokat az idő is igazolta. Persze pár megállapítását úgy gondolom az idő nem igazolt. De jó lenne egy jó ízűt beszélgetni, vitatkozni vele, biztosan sokat tanulhatnánk még tőle! Ezzel remélem, nem bántom meg az emlékét! Hiszen amit ma úgy gondoljuk, hogy jól tudunk az 10-20-50 év múlva kiderülhet, hogy tévedés volt. Ha az életünk végén visszaemlékezünk és a tévedéseink és az igazságaink aránya egyensúlyban voltak, akkor bölcsen éltük életünket. Dr. Ócsag Imréről szerzett kevés tudásom alapján is kijelenthetem: egy példamutató, bölcs ember volt!

Térjünk vissza a valóságba és elevenítsük fel ezt a kiállítást!
Két kutyával neveztünk Kulcsi Komisz Haraggal és Hevesi Portámkincse Boglyával. Helyszínt már említettem, hogy nekem milyen érzés itt lenni. De tetézte, hogy nem csak komondor, hanem magyar pásztorkutya fajta kiállítás is volt. Itt voltak a kuvaszok, mudik, pulik és a bohókás pumik is. Volt ízes szólású szónokunk, a mongol nagykövet volt a díszvendégünk; plusz kirakodó vásár, ezek mind-mind zsibvásár hangulatot teremtettek, rögtön jól éreztük magunkat. Most is elkísértek minket barátaink, Vajányi Éviék, és Dani fiam barátnőjével együtt. Kezdünk egy jó csapatot alkotni! Majd egyszer elmesélem, hogy mennyi ember dolgozik azon, hogy a Kulcsi Komisz kennelben remek kiskutyák szülessenek, és azok gazdára is találjanak. Meg fogtok lepődni, igazi csapatmunka! 😉

komondor_bugac1

Bírónk Udvardiné Lukács Ilona volt a HKK elnöke, talán őt nem kell bemutatni, ő személye méltó volt egy ilyen kiállításra.
Nevezési létszámban csalódott voltam. Csak 20 Komondor volt nevezve. 18 kutya jelent meg. Amikor én kezdtem a komondorozást alig volt kuvasz a kiállításokon, sokkal több komondor volt. Ma ez a tendencia megfordulni látszik. Több kuvasz van és kevesebb komondor. Örülök, hogy a kuvasz népszerűbb lett, de egyre jobban azt látom, hogy a mi generációnk legfontosabb feladat a komondor hanyatlásának a megakadályozása és a fajta népszerűbbé tétele. Sajnos több tenyésztő társam is távol maradt. Okokat nem ismerem, de nekem furcsa, hogy olyanok maradtak távol, akik show tenyésztőknek nevezik magukat. Nekem is vannak kevésbé szimpatikus sporttársaim, de a kiállítás nem csak a győzelemről szól! Sokkal fontosabb a kiállításokon, ösztön próbákon, pásztorkutya versenyeken a kapcsolatépítés, a jó kutyák keresése, mint megsértődni 1-1 keményebb bírálat hallatán. Icától és más bíróktól én is kaptam hideget-meleget, de mindig építő jellegűnek fogom fel a kritikákat, ebből is tanulunk.

Bébi és a kölyök kanok között Kalocsa Érsek Udvari Úrfi lett az első. Helyes kiskutya, remélem találkozunk még vele.

Fiatal kanoknál voltunk érdekeltek, Haraggal versenyeztünk. Sajnos konkurencia nélkül nyertünk, de így is nagyon örültem, mert pozitív bírálatot kaptunk. Meglett Haragnak az első HPJ-címe (Hungária Príma Junior), így már csak 2 kell a Fiatal Champion címhez! :-) komondor_bugac6

Haraggal azért nem voltam annyira elégedett! Aránylag jól sikerült a küllemi felkészítése, de a ringdresszúra nem tökéletes. Örülök, hogy boldog a ringben és bohóckodik nekem, de azért több komolyságot kell kérnem tőle a jövőben.

Növendék osztályos kanoknál 2 komondor versenyzett. Kulcsi Komisz Cinkos, és Kendereskerti – Köves Bodrog. “Minden szentnek maga felé hajlik a keze” – alapon nagyon szurkoltunk Cinkosnak. De azt kell mondanom, hogy megérdemelten Bodrog lett a CAC, Cinkos pedig Res.CAC. Így is nagyon büszkék vagyunk rá: szép, erős, nagy, jó szőrminőségű kan, szép fejjel, kitűnő első vonallal, mély mellkassal, nyugodt, komondoros természettel. Csak még laza a hátvonala és a hátsó végtagok is lazák. Nagyon gyorsan növekedett ez a kutya, gyors növekedésnél, nagyobb méretű kutyáknál előfordul ez a hiba. Nem kell kétségbe esni, jó tartástechnológiával ezt ki fogja nőni! (Jó kezekben van, Fekete Ferdinánd a gazdája, Kalocsa-Érsek Udvari Kennel) Kiváló felnőtt kan lesz!

Nyílt osztályos kanok versenyében Boglya kutyánkkal vettünk részt. Azt kell mondjam, hogy Boglya felkészítése egy rémálom volt! Fürdetés és szárítás után leszakadt az ég, és özönvízszerű esőzés kezdődött 2 napig! Kennelbe bevert a sáros víz, nem tudott rendesen kiszáradni a szőre. Hiába szárítottuk pénteken (sőt, én még szombat hajnalban is kimentem hozzá szárítani), a port, koszt már nem volt lehetőségünk kimosni. komondor_bugac3

Nem szeretek felkészületlenül menni egy versenyre sem! Most is idegesített, hogy így sikerült, de nem tudtunk mit csinálni, kicsit pironkodva vittük el őt. Pekality István Kopany nevű kanja volt az ellenfelünk. Nekem tetszik ez a kutya! Tele van élettel, szép küllemű, közepes csontozatú, kissé neveletlen, igen agresszíven viselkedik a ringben. Mondjuk, ha enyém lenne, nem a szépség kiállításokon, hanem a pásztorkutya versenyeken vigéckednék vele. Mivel ennyire pörgött, nem lehetett Boglyával sem bírni, nem volt kellően felkészítve, de még viselkedni sem tudott, kicsit csalódott voltam miatta! De ez nem az ő hibája, a környezet miatt volt ilyen. Kaptunk is „kissé ápolatlan, kifelé forduló hátsó mancsok” bírálatot. Mindettől függetlenül úgy gondolom, hogy megérdemelten nyertük ezt az osztályt!

Győztes osztályos kanoknál, Boglya testvére, Betyár, és Szentmiklósi Kéktavi Matyi konkuráltak. Én őszintén gratuláltam Katikának és Lacinak, mert ugyan nem Betyár nyert, de nagyon szép a kutyájuk! Remélem, hamarosan, mint tenyészkan is bemutatkozhat Betyár. Matyi nagyon szépen beérett kan lett, hasonlóképpen, mint testvére, Magor. komondor_bugac4

Nekem egy picit jobban is tetszik, mint Magor! A hátsó végtagok állása nekem szabályosabbnak tűnik Magorénál. Különben Matyi lett a BIS körben a Legszebb Magyar Fajta is! Gratulálunk!

Volt nyírott kanunk is! Mégpedig Almádi Hársasúti Nimród! Igazság az, hogy éppen valakivel beszélgettem, amikor Frédi barátom felvezette ezt a kutyát! Ági sietett hozzám „- Te nem nézed ezt a kant?!” – felkiáltással! Persze én reflexből „- Mit nézzek rajta?” – beszólással válaszoltam. De rögtön észbe kaptam, mert Áginak nagyon jó szeme van a komondorokhoz! Én is a ringhez siettem és jobban megnéztem ezt a kutyát. Tényleg pont ilyen kant keresünk! Sugárzott belőle a jó komondorra jellemző magabiztosság, nagyon erős csontú, jó méretű, gyönyörű kanos fejű kutyáról van szó. Nem tudom mennyire lesznek ismerősek ennek a kutyának az ősei, de én jól ismertem az apját, Beremendi Bundás Hírest, anyját, Almádi Hársasúti Cafkát, Cafka testvére, Cár pedig egy durva, de nagyon jó felépítésű kan volt, mindenkiben tiszteletet ébresztett. Cárban pedig benne vannak a régi jó kutyák: Erdész, Éden… stb. Szóval már megérte eljönni, hiszen találtunk egy jó kant, akivel ha lehet, tenyészteni is fogunk! komondor_bugac9

Szukáknál éreztem a legnagyobb hiányosságot, kevés kutya volt nevezve. Nekem és a bírónak is a kedvencem Kisgesztelyi Harcos Gina tetszett a legjobban. Ő lett a legszebb nyílt szuka és a BOS. Örültem, hogy gazdájával tudtam pár mondatot váltani. Mivel nagyon közel vagyunk egymáshoz, megbeszéltük, hogy nemsokára meglátogatom.

Szukákat annyira nem tudtám már nyomon követni (bocsánat a szukás gazdiktól). Igazság az, hogy Darók Lacinak és Évinek nem csak szép kutyáik vannak, de jó pálinkájuk is és ez egy kicsit elvonta a figyelmemet. 😉 Időközben befutottak a barátaink is, Mihályi András és felesége, Ági. Képzeljétek, kaptunk tőlük ajándékba 1-1 gyönyörű, kézzel hímzett, Kalocsai mintás inget. Enyémbe még a „Kulcsi Komisz kennel” felirat is bele lett hímezve! Nagyon boldog vagyok, mert a kutyázásunk pozitív hozadéka a sok barát és jó ismerős, akiktől nagyon sok pozitív energiát és szeretetet kapunk! Andrásék elhozták Dajka kutyánkat is, aki sikeres tenyészszemlén vett részt!

Kiállítás után nem maradhatott el a Karikás Csárdában barátainkkal elköltött ebéd sem! Ismét egy nagyon baráti hangulatú és eredményes kiállítás részesei lehettünk. Persze a soltvadkerti fagyi sem maradt el! 😉

komondor_bugac8komondor_bugac7
ui: Fényképezőgépet ugyan vittünk, de az aksik a töltőn maradtak a konyhában. Saját képeink nem lévén, köszönjük a képeket Besenyeiné Katikának és Szerp Sanyinak.
ui2.: Ági szerint béna lett a beszámoló, ezért ha elolvastad, bocsánatot is kérek! ;-)


Kulcs, 2016. 07. 31., Partizer Csaba


2016. július

 

Kulcsi Komisz Harag lett a Legszebb Fiatal Komondor!

A karácsony a szeretet ünnepe, a Komondor Fesztivál pedig a olyan rendezvény, ahová azért megyünk, hogy önzetlenül ünnepeljük szeretett fajtánkat, a Komondort. Ilyenkor illene félretenni az ellentéteket, nem kellene versengenünk, csak örülni egymás, és a kutyáink társaságának. Alapvetően ez is a célja ennek a fesztiválnak. Mivel komondoros karácsony van, kapott minden komondor ajándékot és oklevelet is. Nagyon kedves gesztus a HKK vezetőségétől!


Idén, ugyanúgy, mint tavaly, Tatán, az Öreg-Tó Club Hotel területén, gyönyörű, ősfás környezetben került megrendezésre a fesztivál. A lányok már nagyon készültek rá: Katika Stefánia szeletet sütött, Éviék rántott húsival, üdítővel készültek, Ági pedig 3-féle sütit készített, Noll Anita szintén sütivel és pogácsával járult hozzá a kellemes hangulathoz (remélem, nem hagytam ki senkit, bocsi, ha igen). Igazi piknik hangulat kerekedett azonnal, persze a pálinka is előkerült, csak a hangulat kedvéért. :-) A pálinkáról jut eszembe! Egyszer egy kiállításon annyira izgultam, hogy a felvezetés előtt becsaptam két pálinkát. Mivel nem is ettem, pont a ringben ért utol a hatása, amit a kutyusom, de a bíró is azonnal megérzett. Bigével voltam a ringben, aki az én emelkedett hangulatomat átvéve csak 2 lábon volt hajlandó közlekedni én pedig helyette majdnem 4 lábon mentem körbe. Szóval, azóta csak a felvezetés után pálinkázom… :-)


Mint mindig, most is szerettem volna körbe menni, mindenki kutyusát meglesni. Részben sikerült is. Találkoztam Kulcsi Komisz Ludasnak egy kan kölykével. 10 hónapos a kutyus, kedves, kiegyensúlyozott komondor benyomását keltette, beszélgettünk a gazdikkal az erényeiről, szőrápolásról, sok élményüket elmesélték nekem. Ezeket a beszélgetéseket nagyon szeretem, mert amikor egy gazdi boldogan mesél a remek komondorjáról, az engem is boldoggá tesz. Persze, a sok kérdésre próbáltam okosan válaszolni, remélem sikerült.


Viszont számos kutyus rejtve maradt előlem. Gondolom, azért, mert a meleg miatt nem vették ki a helyükről és nem azért, hogy én ne lássam őket. :-)
Attól függetlenül, hogy a nagyközönség előtt kicsit rejtve volt a fesztivál, több érdeklődő keresett meg minket. Örültem, mikor személyesen is találkoztam addig csak levelezésből ismert, leendő komondor gazdival.

Gyakorlatilag a fesztivál menete nagyon hasonlít egy FCI-kiállítás menetére, annyi különbséggel, hogy a meghívott bírók mindig barátiak, iparkodnak a kutyusok előnyeit kiemelni, nem olyan szigorúan bírálnak, mint egy “igazi” kiállításon. Őszintén szeretem ezeken a rendezvényeken bemutatni az új kutyáimat. De ezzel nem vagyok egyedül: jó néhány, új Komondoros is eljön, mert kíváncsi, hogy mit mond egy “igazi bíró” a kutyájáról.

Ezen a fesztiválon egyrészről csalódtunk, más részről totál boldogok voltunk. Ugyanis “csak” 32 komondort neveztek, de ami öröm, hogy nagyszámú Kulcsi Komisz Komondor jelent meg. Nevezve 5 komondor képviselte a kennelünket, tenyészszemlén pedig még további 5 kutyánk volt jelen! Plusz az egyik kedvencem is elhozta a gazdijait szurkolni nekünk: Kulcsi Komisz Suba. :-) Ez a 11 Kulcsi komisz Komondor azt hiszem, jogosan büszkévé tett minket. Hogy hogyan is láttam őket, majd később, most kanyarodjunk vissza a rendezvényhez.

Bírónk Dr. Jakkel Tamás volt. Én nem igazán ismertem, egyszer bírált minket egy FEHOVA-n pár éve, de nem igazán hagyott mély nyomot bennem, főleg, hogy csak 2. lett egy fiatal szukánk nála. :-) Ezért is voltam kíváncsi a bírálataira. Az biztos, hogy ért a kutyákhoz, Komondort sem most bírált először. Nagyon alaposan, kihangosítva beszélt, így sokat tanulhattunk tőle. Azt észrevettem, hogy 1-2 dologban különbözött a véleménye, mint más bíróknak. Például a hátsó végtag vezetése mozgásban és a fülek méretének a jelentését értelmezte másként, mint amit megszoktunk. Viszont azt hozzáteszem, hogy amit a Komondor végtagjairól, mozgásáról mondott, abban maximálisan osztom a véleményét! Összességében a véleményünk: egy tanult, szakértő bíró méltón bírált nekünk ezen a fesztiválon!

komondor_fesztival_3komondor_fesztival_1Mint említettem, a fesztivál menete a úgy zajlott, mint egy kiállításon, a bébi kanokkal kezdtünk.
Ebben az osztályban Kulcsi Komisz Juhar képviselt minket! Hihetetlen ügyes volt, igazán szép kiskutya, öröm volt ránézni, biztosan sokat fogunk még kiállításokon találkozni vele!

Fiatal kanoknál én is versenyeztem, Kulcsi Komisz Harag kutyámmal.
Nos, Haragot nem éppen kiállítási Komondornak álmodtuk meg. Célunk egy egészséges és rendkívül magas használati értéket képviselő komondor kitenyésztése volt. Persze reméltünk, hogy nem lesz ronda, mivel az ősei sem azok. :-)

Lehet, tudjátok (de ha nem, most kiderül), hogy nem igazán a show komondor tenyésztése a célunk. Ez nem azt jelenti, hogy nem törekednénk a szépre, de mivel komondorjaimmal a családunk telephelyét őriztetem, így létfontosságú a munkaképesség megőrzése és fejlesztése. Amire nagyon hamar rájöttünk, hogy a családok, állattartó gazdák, sőt a mi igényeink is ugyanazok a komondorral kapcsolatban, ezért bátran tenyésztünk a Haraghoz hasonló komondorokat.

De mik is ezek az igények? Mindenki egészséges, bátor, kiegyensúlyozott, családban és jószágok között is kiválóan viselkedő komondort szeretne. Természetesen fontos egy komondornál, hogy védjen is bátran, ha kell a támadással arányosan, de keményen! Annak azért senki nem örül, ha egy nyitott esernyőtől világgá szalad a kutyája… Van, akinek ez nem gond… nekünk az lenne.
komondor_fesztival_5Mindezektől függetlenül Harag nem csak egészséges (csípő diszplázia szűrt, HD-B minősítésű), bátor, kiegyensúlyozott komondor, de még szép is. Bizonyítja ezt, hogy nyertünk az osztályban: ő lett a Legszebb Fiatal (fiatal szukánál is szebbnek találta a bíró!!!), de még a közönségszavazatok alapján is nyertünk! :-)

komondor_fesztival_2Ezt megint tök egyszerűen leírtam, de ez megint nem volt ilyen egyszerű! Nyerni soha nem az!
Őszintén, Haraggal voltak fenntartásaim! Olyan bénán kezdett növekedni kölyökként, hogy a ríhatnék kerülgetett mikor ránéztem! A fara 10 cm-el magasabban volt, mint az eleje. Szegény úgy nézett ki, mint aki mindig az orrával túrni akarja a földet. De a belső értékei már kölyökként is kiemelkedtek. Nagyon akartam, hogy jó és szép legyen ez a kutya! Voltunk vele nem egy dokinál, de csak vakargatták a fejüket mikor meglátták. Csináltunk előszűrést (DP-t), akkor kicsit megnyugodtunk, mert a csípője rendben, gerince oké, csak eléggé feszesek a szalagok a végtagoknál. Ezért amint lehetett, elkezdtünk vele futni. Vagyis ő futott, én bicikliztem. A kötött végtagokat csak sok mozgással lehet “gyógyítani”. Ez bevált! Azonkívül, hogy a közös élmények, bicajozások összehoztak minket, kiegyenesedni látszik a kutya. Hozzáteszem, hogy 8 km az alaptáv amit megyünk. Azért ez elég jó! Olyan izomzata lett és mellkasa, hogy öröm átölelni ezt a kutyát. Nem vagyunk készen, még kötöttebbek a hátsó végtagok, mint szeretném, de nem lesz gond!
Az már csak a hab volt a tortán, hogy a fesztivál előtti napon összekaptak Boglyával, a jobb első lába megsérült, és olyan sánta lett, mint a venyimi cigány lova… Hála a komondor gyors regenerálódási képességének, nem annyira látszott a ringben a sérült láb okozta sántaság, de azért nem volt 100-as a mozgása. Mindezek ellenére, hogy a bíró minket hozott ki elsőnek, nagyon meglepő volt, nagyon örültünk!

komondor_fesztival_6Nyílt kanok mezőnye 3 komondorból állt. Itt nekem is és a bírónak is Tiszagyöngye Betyár Botond nevű komondor tetszett a legjobban. Szép, erős csontú, kiegyensúlyozott kutya. Örültem neki.

Győztes osztály nem hozott újdonságot. Szentmiklós Kéktavi Magor, Hevesi Portámkincse Betyár és Solt Óhungarikum versengett. Mind a 3 kutya szuper, ez tény, de Magor annyira egyben van, hogy nem lehetett mást kihozni győztesként, csak őt. Ennek ellenére a közönségszavazatok alapján Betyár kapta a különdíjat.

Röstellem, de a szukáknál már elkapott a fesztiválhangulat és nem kísértem végig az eseményeket.
Igazán örültem, hogy a bébi szukánk, Jegyes nagyon szép lett. Őt is gyakran láthatjuk majd kiállításokon! :-) Régen látott szukánk, Perge nyílt osztályban szerepelt. Szép, erős csontú kutyus lett, jó méretekkel. komondor_fesztival_7

Miután végigértünk a kutyák bírálatán, 1 órás ebédszünet következett. Kajáltunk, majd többen meglátogatták a strandot. Megint volt velünk egy kakukktojás, mégpedig Motyó, a patkánykiller tacskó. Ráadásul nem is volt egyedül! Kemenczey Anett elhozta a testvérét, így 2 tacsi tartotta rettegésben a strandolókat.

Elkezdődött a tenyészszemle, ahol 5 komondorunk volt érdekelt. Természetesen ott maradtam bátorítani a gazdikat, és segíteni, ahol tudtam, és megmondom őszintén: hallgatóztam, mert engem is érdekelt a bíró úr véleménye a tőlünk származó kutyákról.
A tenyészszemlét Mészáros Mihály bírálta. Őt sem igazán ismertem, hiába, kezdő vagyok még… :-) Az biztos, hogy pozitívan, korrektül állt a megjelent kutyákhoz. Minden kutyánknak sikerült a tenyészszemle, ennek nagyon örültem a gazdikkal együtt. komondor_fesztival_8

Azt hiszem, egy tenyésztőnek sem lehet nagyobb vágya, mint 11 kutyáját látni egyszerre egy ilyen rendezvényen! Ebből 10 kutyát bíráltak szakmai szemmel is. Mind külön alomból származtak, külön párosításokból. Kitűnően megmutatták az elmúlt 2 év munkáját. Úgy gondolom, büszkék lehetünk. Minden kutyusunk kiválóan teljesített! Mindegyikre jellemző volt a bátor, stabil viselkedés, erős csontozat, erős fogazat, nem volt harapás hibánk, nem volt entrópium, mindegyik szép volt. Kiemelném a tenyészszemlén megjelent Kulcsi Komisz Ángyom nevű szukát. Ő kifejezetten show küllemű, de említhetném még Ukkót is. Hogy így egyben láttuk a kutyáinkat, szuper visszaigazolás felénk! Borzasztó fontos, hogy a gazdák szeretik és meg vannak elégedve a tőlünk származó komondorokkal. Láttuk azt, hogy erről az útról nem térhetünk le. Láttuk azt is, hogy merre kell fejlődnünk úgy, hogy az alapértékeket megtartsuk.

Összefoglalva ezt a sok hablatyot, amit írtam: köszönjük a HKK vezetőségének, barátainknak, hogy ismét egy remek, színvonalas rendezvényen vehettünk részt. :-)

Még több fotót Facebook-oldalunk Komondor Fesztivál 2016 című albumában találhatsz!


2016. június

Kiállítás egy tenyésztő szemével!

Hevesi Portámkincse Boglya komondorunk újra bizonyított!

Gondoltam, ezt a címet adom majd a posztnak és élménybeszámolónak, ami a 2016. június 11-i, HKK salföldi kutyakiállításról készült. Miért ne adhatnám? Hiszen Boglya Nyílt osztályos kan elnyerte a CAC címet és a végső összevetésben is diadalmaskodott, ő lett a KFGY/BOB!

De nem ez nem volt ilyen egyszerű! Kiállításra el sem akartunk menni, mert messze van. Autózzak 300 km-ert egy K3-ért? Lenne jobb dolgom is! 1000 éve nem pecáztam, pedig kiváltottam az engedélyemet. Szegény vitorlázó repcsim a hangárban porosodik, be kéne fejeznek 1-2 dolgot a ház körül, Haraggal dolgoznom kéne… Igazság az, hogy ez az egyik legrangosabb Komondoros kiállítás az évben. Több mint 30 komondorra lehetett számítani. Ezért úgy voltunk vele, hogy a halak még úszkáljanak, majd vasárnap kifogom őket, remélem nem lesz jó rep. idő és a Harag legalább pihen egy kicsit. De nekem meg kell néznem azt a 30 komondort! Azért neveztünk Boglyával, hogy ne menjünk kutya nélkül.

Előző hétvégén (2016. június 3-5.) volt a Budapest Grand Prix kiállítás, ahol szintén Boglyával versenyeztünk, és a 3 napos kiállításon eléggé elfáradtunk. A budapesti kiállításra fürdettem, Salföldre nem mertem fürdetni, nem akartam tönkre tenni a szőrét a kutyámnak. Úgyis csak nézelődünk! 😉 Azért alul megmosdattuk, mert 3 szuka tüzel éppen körülötte, 2 szuka pihen, 1 még fiatal a párosításhoz, de a szaguk ingerli a kanokat, akik ilyenkor kifejezetten illatosak tudnak lenni “ott alul”. Szóval, hogy Salföldig kibírjuk a “kanszagban”, azért mosakodott Boglya. 😉

Szerencsés utunk volt, habár én nem értettem egyet a navigációval és másfelé mentünk, kicsit el is tévedtünk, de odaértünk. Itt is köszi Vajányi Évi, hogy pánikoltattál, hogy nem fogunk így odaérni… Szegény motoros még mindig mossa az alsót miattad! Ági az úton csak annyit mert megjegyezni: “- Ha így megyünk, be fognak hányni a kutyák és te fogod takarítani” kutyák, mert vittük Motyót a szálkás tacsinkat is, a “patkány killert”. Kis piszok mindig megszökik, ha hosszú időre elmegyünk otthonról, így biztos ami biztos, jött velünk. Lényeg a szerencsés megérkezésen van! :-)

Már ott voltak Katikáék (Hevesi Portámkincse Kennel), Boglya tenyésztői, akik foglaltak helyet nekünk árnyékban! Persze Éviék is, akik eljöttek kirándulni és szurkolni nekünk, vagyis Boglyának. Rendesek voltak a fiúk, segítettek kipakolni. Ez nem olyan egyszerű, ketrec, 2 kutya, kaja, pia, székek, fél háztartás, csak a tacsi oltási könyve maradt otthon, ami miatt be sem mehettünk volna, de mákunk volt, mert nem ellenőrizték a bejáratnál. Biztos megbíztak bennünk, hogy nem viszünk veszett tacsit egy magyar fajta kiállításra. 😉 Tévedtek, de mindegy, megoldottuk!

Lepakolás után én mindig körbemegyek, próbálok minden Komondorost üdvözölni, meglesem már itt a kutyákat, beszélgetünk, pletykálkodunk, ez a legjobb része a kiállításnak! Sajnos egy kedves ismerősömnél elpusztult egy alom, próbáltam beszélgetni vele, hogy legközelebb hogyan csinálja, de nem az ő hibája volt, sajnos ilyesmi megesik. Ilyenkor mindig elgondolkozom, hogy milyen nagy probléma a Komondor nehéz szaporítása, tenyésztése… Ezután már csak az azonosító számok felvétele, katalógus felvétel, késő sporttársak sportszerű megvárása után már kezdődhet is a verseny!

Vinnai András volt a bírónk. A legtöbb bírót kedvelem, nagyon ritkán érzem azt, hogy “direkt lehúznak”, de azért előfordul… Nem lennék bíró! Szerintem nagyon nehéz feladat. Nagyon kell érteni a kutya, és azon belül a bírált fajta anatómiájához. Nem szabad, hogy 1-1 jó tulajdonság elvigye a szemet. Észre kell venni a kutyák hibáit is. Azonkívül, a “gazdák, tenyésztők egy külön állatfajta” őket úgy kezelni, hogy ne sértsük vérig őket, de el tudjunk vonatkoztatni a “kinek a kutyája” problémakörtől, szinte lehetetlen. Nem is hibáztatom őket, ha ez nem sikerül. Kezdő kiállítóknak üzenem, hogy:

hallgassák meg a bírálatot, ne vegyenek semmit a szívükre (ez persze nem lehetséges), és tanuljanak! Mindig kell tanulni, ha tenyészteni is szeretnének, akkor pláne.
A tenyésztők pedig ne a kiállítási eredményeket nézzék (na jó, csak egy kicsit), hanem azt, hogy a céljaik elérése érdekében milyen egyedeket vonnak tenyésztésbe. Nem mindig a Győztes kutya vagy annak a kölyke lesz a célunk megvalósításának az eszköze. Komondor esetében használhatóság, egészség, kezelhetőség talán fontosabb mint a küllem! Ha egy kiskutyát eladtok és az egészséges, kezelhető, családszerető, használható (jó házőrző lesz), akkor senki nem fogja visszavinni és szapulni téged és a fajtát, hanem szeretni fogják a kutyát, még akkor is, ha nem lesz champion. Ha a családok jó kutyákat kapnak, jó hírét keltik a fajtának, és a Komondor újra megérdemelt helyére kerül!

Visszakanyarodva az ominózus kiállításra. Elég lovagiatlan módon, de a kiállításokon a fiúk kezdenek.
Bébi, kölyök, fiatal, növendék, nyílt és győztes osztályok vannak. Bébi és kölyök osztályban “csak” ígéretes vagy nagyon ígéretes címet kapnak a kutyusok. Igazi verseny a fiatal osztályban kezdődik!

Szerintem ez a legfontosabb osztály! Itt látjuk a jövőt! Ezek a kutyák már elég érettek ahhoz, hogy megmutassák mi is lesz belőlük, tudunk következtetni a jövő évi almok minőségére is.
Ezen a kiállításon nagyon erős mezőny volt a fiatal kanokból. Nem értettem egyet elnök asszonyunkkal, aki a kiállítás végén azt nyilatkozta, hogy a szukák jobbak voltak. Nekem a fiatal kanok tetszettek igazán.
Itt 2 Kulcsi Komisz fiatal kant is vártunk, de az egyik megbetegedett, a másiknak a gazdia családi program miatt nem jött el. Nagyon sajnáltam, mert én is láthattam volna konkurenciában, hogy hogyan is dolgoztunk tavaly, hogy sikerültek küllemben kutyusaink.
Ebben az osztályban nagyon tetszett T. Melindának egy fiatal kanja. Nagyon szép és nagy “kanos” feje van! Vannak hibái, mint minden kutyának, de még fiatal, remélhetőleg kinövi, amit ki lehet. Összességében a feje mindent vitt nálam és ő is nyerte meg ezt az osztályt. Sokszor elhangzott a bírónk szájából, könnyűek a fejek! Ezt én is látom és tapasztalom és ezért volt üdítő ez a fiatal kan. Viszont halkan megjegyzem, hogy 5-6 éve, mikor még voltak “kanos fejű kanok”, azok miért lettek mellőzve? Emlékszem egy MKU Fátra nevű kutyára és Bekére, nekik gyönyörű igazi káposztafejük volt. De hiába vitte őket kiállításra a tenyésztőjük, Fátra 12 Res.CAC -ot kapott, soha nem nyert. Biztos voltak hibái, de így tűnnek le tulajdonságok, amit most visszasírunk…

Sajnos a kiállítások jobban befolyásolják egy fajta fejlődését, mint amire gondolunk. Na ez a másik oka, hogy nem lennék bíró! 😉

Növendék osztályban egyetlen indulóként Kulcsi Komisz Uriel indult. Nekünk tetszik ez a kutya, fogunk is vele tenyészteni. Főleg úgy, hogy már a szülei is a kezembe születtek, sőt, a nagyszülei is az udvarunkat őrzik! Ezért tudom, hogy mire számítsak tőle. Urielnek nagyon szép mozgása van, szikár, magas felépítése, szép feje, feszes, egyenes háta. Végtagok szabályosak, nem franciázik.. stb. Ha megjön rajta a szőr, és tanul egy kis ringdresszúrát, nagyon szép kiállítási karrierje lehet. Különben nagyon emlékeztet Mátyás Király Udvari Nyalka “Betyárra”. Ő volt ilyen, sajnos már nem él, de 6-8 éve ő volt a kiállítások sztárja!

Következő osztály a Nyílt Osztály! Ebben voltunk mi is érdekeltek. Erre azt szoktam mondani, hogy ők a jelen, nekik kell alkotni a fajta gerincét. Ha ez az osztály erős, akkor rendben van a fajta. Szerintem erős osztály volt, remek konkurencia volt nekünk. Mikor végig néztem a nyílt kanokon, nem gondoltam volna, hogy nyerhetjük ezt az osztályt. Ráadásul különböző típusú kutyák voltak a ringben. Tetszett Kalapács Lacinak PGY. Tenkes kutyája, de M. Anita, ATŐ Bekecs kutyája is remek. Hasonló felépítésű, mint a mi Urielünk.

Kívülállók biztosan azt látják, hogy milyen nyugodtak ezek a kanok, már-már flegmatikusak, de elmondhatom, hogy belülről nem ilyen a kép. Érezni minden kutyán, hogy feszült, sok a hörgés, Boglya is nehezen volt fogható. Hiába ezek domináns kanok, sokat tanítottuk őket, jól kezelhetőek, de azért komondorok! Kiállításon nem megengedhető, hogy egy kutya ne legyen jól kezelhető, aki kiállításra akar járni annak nem elég ha van egy szép kutyája, azt erre a környezetre fel is kell készíteni, tanítani, szocializálni kell. Ez nem azt jelenti, hogy puhány legyen a kutya, csak meg kell tanulnia viselkedni! Otthon persze fogjon, mint a satu!

Nagyon alapos bírálatot kaptunk, András lehetőségekhez képest sokat futtatott minket. Olyanokat mondott rólunk, hogy azt hittem kapunk egy NJ-ot és viszlát! De azért kaptunk dicséretet is! Ideges voltam, meleg volt, Boglya olyan volt mint egy telivér mén, én pedig izzadtam, mint egy igásló, de a végén csak mi és Anita Bekecs kutyája konkuráltunk a CAC címért, amit nehezen, de megkaptunk! :-)

Következett a Győztes Osztály! Király kategória, ők már igazi bajnokok a Show területén. Itt 3 kan versenyzett. HCH Vagány-Vili von Thüringen, HCH Hevesi Portámkincse Betyár (Boglyánk testvére), HCH Solt Óhungarikum.
Csak annyit írnék, hogy Solt lett a CAC. Itt már bíró legyen a talpán, aki eldönti a helyes sorrendet! Ráadásul tapintható volt a feszültség a gazdák között is, itt már annyi munka van egy kutyában, hogy nehéz elfogulatlannak lenni…

Természetesen a szukákat is próbáltam figyelemmel kísérni. Nagyon helyesek és ügyesek voltak a bébi és a kölyök szukák. Legjobban itt is a fiatal szukák érdekeltek. Itt is elég nagy volt a kontraszt, különböző típusú szukák versengtek. Volt nagyon kanos szuka is, én ezt a típust annyira nem kedvelem, jobb szeretem ha egy lány az lányos a fiú az fiús. Másodlagos nemi jelleg nagyon fontos szerintem. Kiemelném megint T. Melinda szukáját aki szép fejével nyílt természetével, belopta magát a szívembe. Ringen kívül kedvesen csipkedett is a kutyus, követelve a simogatást tőlem. Úgy gondoltam, hogy ő nyer, de Vinnai András, Kendereskerti-Köves Bejkének ítélte a HPJ címet. Természetesen Bejke is remek kutya!

Növendék osztályban, Czimbalmos Csaba barátom saját tenyésztésű szukája szerepelt. Mundzuk-Ebe Acsa nevű szuka remek felépítésű, kiváló mozgású, kissé vékonyabb felépítésű szuka. Biztosan “kitellik” majd, ebben nem kételkedem. Ennek a kutyának nálam van a húga. Ebben a kutyában az érték nem a kiállítási eredményekben van! Mamájuk egy Szabóréti Boróka nevű komondor. Ő egy gödörben fialva, hozza elő a 9-10 kölyköket amit önállóan nevel! Mikor arra írtam, hogy milyen nehéz szaporítani, tenyészteni a komondort az ilyen jól nevelő szaporodó szukák nagyon fontosak! Arról nem is beszélve, hogy Acsa apukája, mamája, testvére, nagybácsikája mind-mind HD-A minősítésű csípővel rendelkeznek. Ezért ha javítani akarunk a szaporodáson az egészségen és még szép komondort is akarunk , akkor az ilyen szukák nélkülözhetetlenek!

Nyílt osztályban igazán egy szuka ragadott jobban magával. Nem azért mert a többi rossz lenne, szerintem ennek volt a legjobb mozgása, anatómiai felépítése szerint én az ilyen szukákat nagyon kedvelem. Ő pedig Kisgesztelyi Harcos Gina volt. Ami nekem meglepetés, hogy a szomszéd falumban Adonyban lakik a gazdájával. Én erről miért nem tudok??? Biztos, hogy meglátogatom őket ha lehet, és megnézem munkában is a kutyát, nagyon érdekel. CAC ha jól emlékszem végül nem ő lett, hanem ATŐ. Alma nevű kutya.

Győztes osztályban Andaházi Tanyák Őre Ancsa konkurált egy Szerbiából érkező Lorita nevű szukával. Ancsa lett a CAC. Ancsa nagyon erősen “üt” az apjára, Pasa von Thüringenre. Nekem küllemre tetszik…

Volt Nyírt osztályunk is! Ez azért fontos, mert ebben az osztályban indulhatnak a megnyírt komondorok is. Tavaly került be a klub kiállításokon ez az osztály, nekem tetszik az ötlet, remélem később több induló lesz itt is. Ebben az osztályban egy nagyon szép, Matyóföldi Kócos Ancsa nevű komondor indult. Gratulálunk neki is.

Következett a végső összevetés a fajtagyőztes címért! Mielőtt beléptünk a ringbe a sok szép osztálygyőztes komondor közé, súgtam is Boglyának, hogy nyugi csak szépen, az is óriási megtiszteltetés, hogy egyáltalán itt lehetünk. Boglya nagyon okos, érti – megérzi minden rezdülésemet, iparkodott a maga módján a legjobban viselkedni. Többé kevésbé sikerült is, de hát nagyon szorosan voltunk több kan között, amit azért néha szóvá tett.

Csak arra emlékszem, hogy koncentrálok a kutyára, sokan tapsolnak, futunk körbe-körbe, és egyszer csak odalép hozzánk András, hogy ma Ő a győztes. Rögtön nem is fogtam fel, körbenéztem: ott volt Solt, Alma és a többi remek Komondor, és mi nyertünk?!

Volt már több HFGY címünk, de ilyen rangos versenyt még nem nyertünk. Kívánom minden sporttársnak, hogy sikerüljön nekik is az, ami nekünk most sikerült!!!
Köszönjük a Hevesi Portámkincse kennelnek Boglyát és barátainknak a támogatást, elsősorban Vajányi Éváéknak és Besenyei Katikáéknak.

Kulcsi Komisz Komondor Kennel
Partizer Csaba

(1:37)